Χτύπησε και το Χρηματιστήριο το διεθνές sell-off

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Βουτιά 20 μονάδων σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε παρά μόνο λίγο στο τέλος να βάλει ένα στοπ στο sell-off που εισήγαγε από τις διεθνείς αγορές, τα κύματα του οποίου τροφοδοτήθηκαν από την αβεβαιότητα τόσο για τον κινεζικό όμιλο Evergrande όσο και από την προσεχή συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αρχίζει αύριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,27% στις 892,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 886,07 μονάδων (-2,93%) και 902,34 μονάδων (-1,15%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 77,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

Χτύπησε και το Χρηματιστήριο το διεθνές sell-off

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,32%, στις 2.155,78 μονάδες, ενώ στο -2,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.459,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,03% στις 555,90 μονάδες.

Ένα εκρηκτικό μείγμα αβεβαιοτήτων σε διεθνές επίπεδο, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους δρώντες της Λ. Αθηνών σήμερα, καθώς δεν έφτανε η ανησυχία για την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας που συγκλόνισε τη Γαλλία και την Κίνα, ήρθε να προστεθεί η γιγάντωση αφενός των κλυδωνισμών της κινεζικής Evergrande και αφετέρου των πιέσεων της Federal Reserve λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε ένα τέτοιο μείγμα, το Χρηματιστήριο δεν έκανε τίποτα περισσότερο παρά να αποτυπώνει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις προεκτάσεις μιας πιθανής κατάρρευσης της Evergrande, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρομοιάζουν τον κινεζικό όμιλο με την Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε 13 χρόνια πριν προκαλώντας τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση παγκοσμίως.

Πόσο θα αντέξει το Χρηματιστήριο;

Αυτό που προβληματίζει την εγχώρια αγορά είναι το κατά πόσον το Χρηματιστήριο μπορεί να αντέξει τις διεθνείς πιέσεις, εάν αυτές εμείνουν σε ένα αρνητικό σενάριο. Δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αναπτύξει τις αντοχές εκείνες που θα ανακόψουν την πτώση, έτσι προφανώς θα επαναλάβει το μοτίβο της αναδίπλωσης προς τις 850 μονάδες το οποίο και ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Εάν όμως αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα στις αγορές, τότε οι εσωτερικοί καταλύτες είναι ικανοί να αναιρέσουν το πτωτικό τόξο που πιθανόν να διαγραφεί αυτές τις μέρες.

Ποιοι είναι αυτοί; Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πλέον οι περισσότεροι οίκοι και τράπεζες έχουν την χώρα ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα μετά από αρκετά χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε σοβαρά θετικά νέα χωρίς ακόμα η αγορά να τα αφομοιώνει σε πρώτο χρόνο.

Τεχνικά τώρα, οι 892 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο που πρέπει να διατηρηθεί στον Γενικό Δείκτη, με το επόμενο να είναι στις 878 μονάδες. Στον FTSE 25 η κοντινή στήριξη των 2.182 μονάδων διασπάστηκε σήμερα, επιδεινώνοντας το βραχυπρόθεσμο momentum. Πλέον, το επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι στις 2.152 μονάδες, με τον τραπεζικό να χάνει από τη μεριά του τις 565 μονάδες, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στις 550 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε απώλειες 5,68%, η Alpha Bank έκλεισε στο -4,27% και οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι Eurobank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Aegean, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ.

Οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Titan, ΟΛΠ και Σαράντης ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ κα Ελληνικά Πετρέλαια.