Με σημαία τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Της Νίκης Ζορμπά

Εάν πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει ήδη σε ρυθμούς εκλογικής ετοιμότητας, μετά και τον απολογισμό των κυβερνητικών μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για εφ’ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διά της αντιπαραβολής του σχεδίου του κόμματός του, σε μια απροσχημάτιστα προεκλογικού ύφους ομιλία και στόχευση την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ και την αντεπίθεσή του.

Νέα αρχή

Εν ολίγοις, το “πλάνο” είναι να παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένα ολοκληρωμένο “κυβερνητικό” σχέδιο απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβερνώσα παράταξη με αιχμή, σύμφωνα με συνεργάτες του, την “άμβλυνση των ανισοτήτων” και τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων.

Εξ ου και αναμένεται το πολιτικό “σύνθημα” στην αποψινή (Σάββατο) ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ να είναι η ανάγκη για μια “νέα αρχή” με την κοινωνία, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα των ακολουθούμενων από την κυβέρνηση πολιτικών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που ο κ. Τσίπρας θα βγάλει από το “συρτάρι” του το κεϋνσιανικής ρητορικής μοντέλο “Μπάιντεν” προς επίρρωση των ισχυρισμών του πως “ο κόσμος αλλάζει” ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε ένα μοντέλο που και απέτυχε και οδηγεί μαθηματικά σε νέες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις.

Οι αναφορές –πολιτικές τε και οικονομικές– του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, θα είναι το απόσταγμα της κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση εδώ και –τουλάχιστον– έναν χρόνο: Πολιτικές χρεοκοπημένου μοντέλου, στήριξη μόνο των ανώτερων και ανώτατων οικονομικών στρωμάτων, συντηρητικές αντιλήψεις για την κοινωνία, πρακτικές μη σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, “πελατειακές” λογικές κ.ο.κ.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η κυβέρνηση είναι “καταστροφική” και οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί ώστε να διεκδικήσει “πολιτική αλλαγή” με αξιώσεις, όταν έρθει η ώρα. Αυτή η ώρα, πάντως, επιμένουν οι πληροφορίες, ότι δεν θα έρθει για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατυπώσει αίτημα εκλογικό, ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δεδομένου ότι θα ερωτηθεί στην αυριανή (Κυριακή) καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ” γιατί δεν ζητάει εκλογές αφού θεωρεί αποτυχημένη και καταστροφική την κυβέρνηση” με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντησή του. Θα περιοριστεί στο κυρίαρχο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι μεσούσης της πανδημίας θα ήταν ανεύθυνο τέτοιο αίτημα και πως ο ίδιος βαδίζει σε τροχιά “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” ή θα δώσει και ένα “στίγμα” των προθέσεών του για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ζητήσει εκλογές;

Επ’ αυτού, υπάρχουν ως φόντο στον ορίζοντα του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη φθορά της κυβέρνησης να μην την κεφαλαιοποιεί πολιτικά ο ίδιος ενώ εκκρεμεί και “απάντηση” στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σχολιάζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ζητά εκλογές είπε δηκτικά πως “οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”.

Προτάσεις

Βάσει των ίδιων πληροφοριών από συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του θα αναφερθεί σε νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω “τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων” στη Δημόσια Διοίκηση, το Κράτος, την Υγεία, την Παιδεία και την Οικονομία με παράθεση δέσμης μέτρων και για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, για την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί ως “θεατής” και αποφεύγει την κρατική παρέμβαση ένεκα των “ιδεοληψιών” της.

Η “σημαία” Τσίπρα πάντως από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι, ως είχε αναφέρει το “Κ” στο προηγούμενο φύλλο του, η “ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους” και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Πέραν τούτων θα επαναφέρει μεταξύ άλλων την πρότασή του για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης και τη βενζίνη, επιδότηση ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα και οι πέντε άξονες

Το σχέδιο των αντιπροτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που θα παρουσιάσει ο πρόεδρός του από τη ΔΕΘ, στηρίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”:

1. Μοντέλο διακυβέρνησης:

Αντικατάσταση του κομματικού και πελατειακού κράτους από ένα “αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος”. Τη θέση του “αποτυχημένου” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς επιτελικού κράτους και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης, παίρνουν δομές με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές (Εθνική ασφάλεια και κλιματική κρίση) και την αξιοκρατία. Δημιουργία “λιτού” και “λειτουργικού σχήματος” στο Γραφείο Πρωθυπουργού με task force που θα σχεδιάζουν και θα παρακολουθούν κρίσιμες εθνικές πολιτικές (νέα γενιά, κλιματική κρίση, καινοτομία, ανισότητες, δημογραφική κρίση) και στόχους τετραετίας.

Θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους και βασική δέσμευση την κατάργηση του κομματικού στρατού των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία.

2. Το νέο ΕΣΥ: 

Γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας.

3. Παιδεία:

Προσλήψεις εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

4. Εργασία:

Μεταξύ άλλων αύξηση του κατωτάτου στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

5. Οικονομία: 

Οι προτάσεις θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα προταθούν “άμεσα μέτρα” για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων.

Ανάμεσα σε αυτά η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στην βενζίνη. Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, Δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.