ΕΝΦΙΑ: Διπλή δόση θα πληρώσουν τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο

Διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην απόφαση αυτή καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δώσει ανάσα στους φορολογούμενους, πολλοί εκ των οποίων μέσα στον Σεπτέμβριο θα κληθούν να πληρώσουν 3 δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Οι δύο θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα – αυτές που πήραν παράταση από Ιούλιο και Αύγουστο – και η μία ακόμη στο τέλος του μήνα.

 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την προσεχή Δευτέρα (20.09.2021) και η σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος. 

Χθες (16.09.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας στην ΕΡΤ3. Όπως τόνισε η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.

Το συνολικό ποσό που θα ζητήσει από τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 2,5 δισ. και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 6 δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει διαφορές με πέρυσι.

Ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι εκείνοι, ο αριθμός τους θα αγγίξει το 1,5 εκατ. που είτε θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ ή μηδενικό, εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά τους ήταν μειωμένα, λόγω της πανδημίας το 2020.

Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν επίσης και εκείνοι, των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει κατηγορία, χαμηλότερη, λόγω παλαιότητας.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων, που είτε απέκτησαν, είτε πούλησαν ακίνητα μέσα στο 2020, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν πληρώσει πέρυσι.

 

ΠΗΓΗ