Απώλειες για τα futures της Wall σε συνεδρίαση quadruple witching

Με μικρές απώλειες κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street στο τέλος της εβδομάδας και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων.

Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα την αγορά.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 26 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 3,45 μονάδες. Τα futures του Nasdaq υποχωρούν 6,5 μονάδες.

Η αμερικάνικη αγορά δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο αυτή την εβδομάδα, με τους δείκτες να κερδίζουν περίπου 0,4% από τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που προκαλεί η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο, αλλά και άλμα των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας. Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν πάντως στην αρχή της εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης.

Από το μέτωπο της πανδημίας, μια ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεδριάσει σήμερα για να αξιολογήσει και να ψηφίσει για το άν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν ενισχυτική δόση.