Τσεχία – O εκκεντρικός ηγέτης των Πειρατών διεκδικεί την πρωθυπουργία

Ο άνδρας με τα dreadlock που προπονείται καθημερινά κάνοντας έλξεις στο μονόζυγο σε πάρκο της Πράγας δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά του κλασικού πολιτικού. Αλλά ο Ιβαν Μπάρτος, ο ηγέτης του τσεχικού Κόμματος των Πειρατών, ελπίζει ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας του μετά τις εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου.

Το κόμμα του Μπάρτος εντάσσεται στο ρεύμα των «πειρατικών» κινημάτων που ζητούν μεταξύ άλλων ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και αναμόρφωση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και τις πατέντες με στόχο ένα ανοιχτό Διαδίκτυο.

«Είναι μεγάλη ευθύνη», δηλώνει ο 41χρονος στο AFP. «Αλλά ξέρουμε τι κάνουμε, τι θέλουμε και δεν πιστεύω ότι πρέπει να φοβόμαστε, διότι υπήρξαμε πάντα έντιμοι και διαφανείς».

Ο Ιβαν Μπάρτος ξεχωρίζει σε ένα κοινοβούλιο όπου κυριαρχούν οι άνδρες με κοστούμι και γραβάτα. Ηγείται κοινής λίστας υποψηφίων του κεντρώου φιλελεύθερου κόμματός του και του κεντρώου κινήματος δημάρχων και ανεξάρτητων (STAN).

Κατά την διάρκειά του έτους, η συμμαχία του εκτοξεύθηκε στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, όταν η κυβέρνηση του λαϊκιστικού κόμματος ANO του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις αντιμετώπιζε την πανδημία και τις κατηγορίες για διαθφορά.

Στην συνέχεια, πέρασε στην δεύτερη και μετά στην τρίτη θέση, αφού ο Αντρέι Μπάμπις κέρδισε το χαμένο έδαφος μοιράζοντας αυξήσεις συντάξεων και υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

Ωστόσο, η εκλογική συμμαχία του Ιβαν Μπάρτος μπορεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με μία ακόμη παράταξη της κεντροδεξιάς, που έχει ανάλογες επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αντρέι Μπάμπις επετέθη κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Χαρακτήρισε τους Πειρατές «φανατικούς πράσινους» και προειδοποίησε ότι θα πλημμυρίσουν την χώρα με μετανάστες, αντίθετα με την πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος απορρίπτοντας κάθε είσοδο στην Τσεχία που είναι ωστόσο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ιβαν Μπάρτος απορρίπτει «τα ψεύδη και τις κινδυνολογίες». Το κόμμα του έκανε αγωγή στον τσέχο πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του.

«Το εγώ ενός πρωθυπουργού»

Οι Πειρατές και το STAN υπόσχονται μία ανοικτή κυβέρνηση, έναν συνετό προϋπολογισμό και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Το ANO του Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις τελευταίες εκλογές του 2017 χρησιμοποιώντας επίσης ένα αφήγημα κατά της διαφθοράς, αλλά ο μεγιστάνας του διατροφικού τομέα, των χημικών προϊόντων και των μέσων ενημέρωσης είναι μπλεγμένος σε υπόθεση απάτης με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σύγκρουσης συμφερόντων με τον διπλό του ρόλο ως πρωθυπουργού και επιχειρηματία.

«Θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη από μια καινούργια κυβέρνηση», δηλώνει ο Ιβάν Μπάρτος. «Η χώρα δεν κυβερνάται από τεχνοκράτες ούτε από ικανούς πολιτικούς, αλλά από το εγώ ενός πρωθυπουργού, κατά συνέπεια, η αντικατάστασή του είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας»

Αρχιτέκτονας λογισμικού και ακτιβιστής, ο Ιβαν Μπάρτος εντάχθηκε στο Κόμμα των Πειρατών κατά την ίδρυσή του το 2009 και την ίδια χρονιά έγινε πρόεδρος.

«Υπήρξα πάντοτε ενεργός στον εναλλακτικό, πολιτιστικό και μουσικό χώρο και με ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Οταν εμφανίσθηκε το Κόμμα των Πειρατών ήταν τότε που παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της Αραβικής Ανοιξης και το κίνημα Occupy. Ηταν μία πολύ ζωντανή περίοδος και έγραψα στον ιδρυτή του Κόμματος των Πειρατών λέγοντάς του ότι ενδιαφέρομαι», λέει.

«Συντηρητικός»

Το Κόμμα των Πειρατών δεν είχε καλές επιδόσεις στις πρώτες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά εξασφάλισε το 10,7% των ψήφων και 22 από τις 200 έδρες του τσεχικού κοινοβουλίου το 2017 για να γίνει η τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη της χώρας.

Πρώην μουσικός του δρόμου, που παίζει καμιά φορά ακορντεόν στους υποστηρικτές του, ο Ιβαν Μπάρτος έκανε μία φευγαλέα εμφάνιση σε ταινία παρωδία για τις τσεχικές προεδρικές εκλογές. Προπονείται καθημερινά σε πάρκο της Πράγας, όταν το επιτρέπει η προεκλογική εκστρατεία.

«Μπορώ να κάνω 15 έλξεις με πρηνή λαβή και 20 έλξεις με ύπτια λαβή», καμαρώνει.

Επειτα από κάθε άσκηση τακτοποιεί προσεκτικά τα dreadlock. Δεν τα έχει κόψει ποτέ: «Για ποιον λόγο άλλωστε; Είμαι συντηρητικός», λέει γελώντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP