«Θησαυροφυλάκια» τα σπίτια πρώην Αφγανών αξιωματούχων: Βρέθηκαν 12,3 εκατ. δολάρια σε ρευστό και χρυσό

Περίπου 12,3 εκατ. δολάρια σε ρευστό και ράβδους χρυσού βρέθηκαν στις οικίες πρώην ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι καταγγέλλουν τη διαφθορά του προηγούμενου καθεστώτος και εξαίρουν τη δική τους διαφάνεια.

«Τα χρήματα που βρέθηκαν προέρχονται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως τον Αμρουλάχ Σάλεχ (τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας) και από ορισμένους αξιωματούχους ασφαλείας, που φύλασσαν ρευστό και χρυσό στα γραφεία τους», σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αφγανική Κεντρική Τράπεζα.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο», όπως ονομάζουν το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετέφερε τα πάντα «στα κρατικά ταμεία», στο όνομα της «διαφάνειας», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Κεντρική Τράπεζα διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει «σε αυτή τη φάση για ποιο σκοπό» φυλάσσονταν αυτά τα χρήματα και ο χρυσός.

Υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, η διαφθορά ήταν γενικευμένη και ενδημική. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθειας είχαν υπεξαιρεθεί από τα δημόσια ταμεία.

Ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του αφγανικού κράτους κατηγορήθηκε ότι μετέφερε μαζί του εκατομμύρια δολάρια, όταν εγκατέλειψε τη χώρα του για το Άμπου Ντάμπι, κάτι που εκείνος διαψεύδει.

Η ανακοίνωση των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκαν γίνεται, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη διαθέσιμου ρευστού.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, οι Αφγανοί δεν μπορούν να «σηκώνουν» παρά ποσό ίσο με 200 δολάρια την εβδομάδα και ανά άτομο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ