Σε ποια χώρα η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημία; Κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος απαντά

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Charité του Βερολίνου, προβλέπει μια αλλαγή στον χαρακτήρα του εξάπλωσης του κορονοϊού: από πανδημία μετατρέπεται σε ενδημία.

«Ήδη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να καταφέρουν να εισέλθουν στην ενδημική φάση. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από αυτές, η Γερμανία μάλλον δεν είναι», δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

Αιτιολογώντας την άποψή του, είπε ότι «πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Γερμανία από ό,τι στη Μεγάλη Βρετανία και επιπλέον το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κενό ανοσίας που είναι όμως πολύ μεγάλο για να πάμε στον χειμώνα χωρίς ανησυχίες». Στη Μεγάλη Βρετανία αναμένει την πρώτη “μετα -μόλυνση” αυτό τον χειμώνα, όπως αποκαλεί τη μόλυνση μετά τον εμβολιασμό, «στη Γερμανία είμαστε (όμως) ακόμα πολύ μακριά από αυτό», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, αυτή η μετα-μόλυνση είναι απαραίτητο βήμα προς την ενδημία. Υποθέτω ότι ο Sars-CoV-2 θα συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι ενδημικοί κορονοϊοί μακροπρόθεσμα. Αυτοί σταδιακά εξασθένησαν και τώρα προκαλούν μόνο ήπια κρυολογήματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι αυτό θα συμβεί και με τον Sars-CoV-2, όπως άλλωστε και οι άλλοι επιστήμονες», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ