Φρανκ Στρόναχ, ο 89χρονος κροίσος που θέλει να γίνει πρόεδρος της Αυστρίας

Με επίσημη ανακοίνωση αύριο, Τετάρτη, της υποψηφιότητάς του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2022, επιστρέφει στον “πολιτικό στίβο” ο 89χρνος Αυστροκαναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2013 εξελέγη βουλευτής του κόμματος “Ομάδα Στρόναχ”, που ο ίδιος είχε ιδρύσει με άκρα νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Φρανκ Στρόναχ είχε ανακοινώσει την παραίτηση του από το βουλευτικό του αξίωμα, παραμένοντας για λίγο διάστημα αρχηγός του κόμματος, το οποίο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο τότε απερχόμενος νεόκοπος πολιτικός είχε ανακοινώσει ότι σταματά την οικονομική ενίσχυση του κόμματος, για το οποίο, όπως σημείωνε, είχε ήδη διαθέσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επρόκειτο για 20 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεές και 10 εκατομμύρια ευρώ ως άτοκο δάνειο, που το κόμμα δεν θα χρειαζόταν να αποπληρώσει, εάν, όπως ο ίδιος τόνιζε, συνέχιζε να τηρεί τις αρχές, ωστόσο αυτό το πολιτικό σχήμα αυτοδιαλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα.

“Ο Φρανκ Στρόναχ επέστρεψε για να ανανεώσει τη χώρα”, αναφέρεται στην πρόσκληση που έχει σταλεί τώρα για την αυριανή παρουσίαση της “Ομάδας του μέλλοντος”, όπως αποκαλεί την υποψηφιότητά του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές,.

Για αυτή την υποψηφιότητά του, φέρεται να έχει μία σειρά από επώνυμους υποστηρικτές τους οποίους θα παρουσιάσει κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σε γνωστό κεντρικό καφέ της Βιέννης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, σε αυτούς περιλαμβάνονται “ένας πρώην υπουργός, μεγάλοι επιχειρηματίες, ένας γνωστός νεοφυής επιχειρηματίας, ένας πρώην εθνικός ποδοσφαιριστής, ένας δημοσιογράφος τηλεόρασης, δύο βουλευτές της Άνω και Κάτω Βουλής, όπως επίσης τρία μέλη τοπικής Βουλής σε ομόσπονδο κρατίδιο.

Προϋπόθεση για την υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία: ένας υποψήφιος πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 35 ετών μέχρι το τέλος της ημέρας των εκλογών το αργότερο, να έχει τις προϋποθέσεις για εκλογή ως βουλευτής, και επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον 6.000 δηλώσεις υποστήριξης για την υποψηφιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ