Περιόρισε στο τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με μικρά κέρδη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΕΗ και της Βιοχάλκο, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το μόνο που κατάφερε είναι να προσθέσει τέσσερις μονάδες από τη στήριξη των 900 μονάδων, ένα περιθώριο αρκετά επισφαλές όσο παραμένει σε ισχύ το σενάριο της διόρθωσης του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 905,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 903,29 μονάδων (+0,24%) και 910,25 μονάδων (+1,01%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 63,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,50%, στις 2.179,06 μονάδες, ενώ στο -0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.492,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 566,90 μονάδες.

Δύο πρόσωπα είχε η σημερινή συνεδρίαση: μια δυναμική εκκίνηση με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει έως και το +1,01% και μια νωθρή συντήρηση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές να δείχνουν την απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο, καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η αγορά έχει ολοκληρώσει τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου.

Προβληματισμός εν μέσω θετικών εξελίξεων

H παραμονή του Γενικού Δείκτη στη ζώνη των 900 μονάδων -την ώρα μάλιστα που έχει καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ, αναβάθμιση από τον Scope και ένα καλύτερο τίμημα για τον ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ- προβλημάτισε τους αγοραστές, καθώς διευρύνεται η απροθυμία ανάληψης ρίσκου στην αγορά.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η αγορά δεν επικροτεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΗ, καθώς όπως σχολιάζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτό το τίμημα δείχνει πλέον ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία από τα Private Equity funds είναι δεδομένη, θυμίζοντας ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις. Έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή από την πώληση του πακέτου του ΟΤΕ, κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή.

Έτσι, στη μεγάλη εικόνα ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου, ενώ ουδείς μπορεί να παραβλέψει αυτήν την εβδομάδα, όταν και θα λήξουν την Παρασκευή τα παράγωγα, ότι αρκετές φορές λήγουν με την τάση και διορθώνει μετέπειτα. Χωρίς βέβαια αυτό να είναι ο κανόνας… σε μια αγορά που είναι ρηχή και αρκούντως ευμετάβλητη.

Πάντως, κλειδί για την πορεία της αγοράς παραμένει, κατά την Fast Finance, ο τραπεζικός δείκτης. Ο μαγνήτης στην ζώνη των 900 μονάδων συνεχίζει να διατηρεί την αγορά χωρίς τάση, με τις 910 μονάδες να είναι η κοντινή αντίσταση και οι 892 μονάδες η στήριξη. Σε αυτό το εύρος δεν αποκλείεται να δούμε επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 6,06%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της +3,07%, την ΕΛΧΑ με +2,27%, ενώ ΑΔΜΗΕ και ΟΠΠΑ έμειναν στο +1,38% και +1% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΛΠ, Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Jumbo, Titan, Πειραιώς και Εθνική.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,59%, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με -2,32%. Οι απώλειες της Coca Cola διευρύνθηκαν στο τέλος στο 1,06%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.