Αυστρία-κορωνοϊός: Χρειάζεται ακόμα ένα 10% ανοσία για μπει το τέλος της πανδημίας στη χώρα

Το ποσοστό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από νόσηση Covid-19 θα πρέπει να είναι στην Αυστρία περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, “έτσι ώστε να έχουμε συνολική προστασία και να μπορούμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας στη χώρα, όπως στην Αγγλία και τη Δανία”, τόνισε η γνωστή καθηγήτρια ιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ Ντοροτέ φον Λάερ, σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Προς το παρόν, η Αυστρία “δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχουμε επαρκή ανοσία στον πληθυσμό για να μπορεί να τρέχει περισσότερο ακόμη και στα παιδιά”, ανέφερε η ίδια, την στιγμή που σε όλη την Αυστρία, σχεδόν το 60% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί δύο φορές κατά του SARS-CoV-2., και την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μία αύξηση της ανοσίας μόνον κατά περίπου 0,6%.

Η Ντοροτέ φον Λαέρ θεωρεί ότι το πρόβλημα με τα κρούσματα Covid-19 στα σχολεία είναι –εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν ιδιαίτερα– “όχι απαραίτητα τα παιδιά, αλλά το πρόβλημα είναι φυσικά οι γονείς ή τα άλλα πρόσωπα επικοινωνίας των παιδιών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί”.

Από την πλευρά της, πιστεύει ότι μπορεί να συντομευθεί η περίοδος καραντίνας διάρκειας τουλάχιστον δέκα ημερών για περιπτώσεις μόλυνσης σε τάξεις, και ότι “μπορεί να γίνεται ένα τεστ μετά από πέντε ημέρες και εάν αυτό είναι αρνητικό, να στέλνονται στη συνέχεια τα παιδιά πίσω στο σχολείο”.

Ωστόσο, κατά την άποψή της, η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική “που είναι σχετικά πιθανό ότι θα μολυνθούν και τα παιδιά που βρίσκονται πιο μακριά. Έτσι, αν θέλει κανείς πραγματικά να απαλλαγεί άμεσα από λοιμώξεις στην τάξη, τότε μάλλον θα πρέπει να στείλει όλα τα παιδιά σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες”.

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, 1.543 νέες μολύνσεις κορονοϊού στην Αυστρία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, έναν συνολικό αριθμό 10.840 θανάτων με ή από Covid-19 από την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομείο 753 άνθρωποι και από αυτούς οι 191 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η “επίπτωση των επτά ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 159,4.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ