Στο “κόκκινο” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Απώλειες 1,2% ο Stoxx 600 στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) με έναν “μετρίως χαμηλότερο ρυθμό” διενέργειας καθαρών αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα που είναι σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν πλέον στα 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο στο 3%.

“Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα συζητήσεις, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου του EcoFin που πραγματοποιείται στην πόλη Μπιρντό πριν Κράνιου στη Σλοβενία, σχετικά με τον τρόπο τροποποίησης των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να εναρμονίζονται καλύτερα, αφού αρχίσει εκ νέου η εφαρμογή τους το 2023, στην μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα.

Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, που βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης, θα πρέπει να έχουν στόχο τη στήριξη των επενδύσεων στην μετά τον κορονοϊό εποχή και ταυτόχρονα να επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές μειώσεις των τεράστιων χρεών ορισμένων χωρών, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Θα χρειαστεί μια διαδικασία μείωσης του χρέους που θα είναι ρεαλιστική για όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την αναγκαία στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% στις 466,34 μονάδες διαγράφοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που έχασε 1,2%. Ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση της τάξης του 1,2% στην εβδομάδα.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,09% στις 15.609,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,31% στις 6.633,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.029,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,86% στις 25.686,47 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,2% στις 8.695,30 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos ενισχύθηκε κατά 5,8% και η BioNTech πρόσθεσε 1,32% στον απόηχο των δηλώσεων δύο στελεχών της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας στο Spiegel ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε παιδιά από πέντε ετών.

Στον αντίποδα, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Rubis υποχώρησε κατά 8%, αφού τα προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή στην περιοχή της Καραϊβικής επισκίασαν τα βελτιωμένα κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία για το α’ εξάμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία επιβράδυνε σημαντικά τον Ιούλιο καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα. Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, παρά την άρση των περισσότερων περιορισμών που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% τον Ιούλιο.