ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021: Το σημερινό πρόγραμμα και τα καλύτερα στιγμιότυπα της χθεσινής Υπερειδικής

Το Ράλι Ακρόπολις μετά από μια οκταετία απουσίας επέστρεψε στο καλεντάρι του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Η εκκίνηση του ένατου γύρου του WRC πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τα 55 πληρώματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εργοστασιακές ομάδες των Toyota, Hyundai και M-Sport Ford, όλοι οι διεκδικητές των πρωταθλημάτων στις κατηγορίες WRC2 και WRC3, να δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, με τις εικόνες να μεταδίδονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

WRC, EKO Acropolis Rally Greece | COSMOTE TV

 

Για λόγους ασφαλείας του αγώνα και αποφυγής συνωστισμού, η Πλατεία Συντάγματος είχε εκκενωθεί από τις 13:30 της Πέμπτης έως και την ολοκλήρωση της Cosmote 5G Athens Stage.

Στη ράμπα της αφετηρίας ο παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπαστιάν Οζιέ είχε λάβει την εκκίνηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – ενώ μετά από τον Γάλλο την εκκίνηση για τον Έλφυν Έβανς, με το έτερο Toyota Yaris WRC, έδωσε ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ.

Μετά τη διέλευσή τους από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οι αγωνιζόμενοι έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος για την πρώτη, αλλά όχι ιδιαίτερα ουσιώδη, δοκιμασία – πριν ξεκινήσει ο αληθινός αγώνας στα βουνά από το Λουτράκι μέχρι τη Λαμία.

Με την ολοκλήρωση της υπερειδικής στο Σύνταγμα, όπου έπεσε η αυλαία στην πρώτη ημέρα του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, ο Σεμπαστιάν Οζιέ σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο (51,5″) μπροστά από τους Έλφυν Έβανς (+0,6″) και Κάλε Ροβάνπερα (+0,8″).

Μόνο ένα δευτερόλεπτο χώρισε τους έξι κορυφαίους εργοστασιακούς οδηγούς του WRC. Νεβίλ (Hyundai) +0.9,  Σόρδο (Hyundai) +1.0, Τάνακ (Hyundai) +1.0, Μίκελσεν (Skoda) +1.3,  Όστμπεργκ (Citroen) +1.2

Από τις ελληνικές συμμετοχές κορυφαίος ήταν ο Λάμπρος Αθανασούλας, 23ος στην γενική κατάταξη.

Σήμερα το πρώτο αυτοκίνητο θα φύγει από το Parc Fermé στις 9.00 και θα μπει στην Ε.Δ. «Άγιοι Θεόδωροι 1», μήκους 17,54 χλμ. στις 10.18. Θα ακολουθήσει το «Λουτράκι» με μήκος 19,40 χλμ. στις 11.11 και εν συνεχεία θα υπάρξει Tyre Fitting Zone (αλλαγές/επιλογές ελαστικών) στην παραλία του Λουτρακίου. Στις 13.14 το πρώτο αυτοκίνητο θα μπει στους «Αγίους Θεοδώρους 2» των 17,54 χλμ. για την πρώτη ειδική του απογευματινού σκέλους, ενώ θα ακολουθήσουν στις 15.47 η «Θήβα» των 23,27 χλμ. και στις 17.40 η «Ελάτεια» των 11,65 χλμ. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται στο Service Park της Λαμίας στις 19.40.

01_acropolis_day1_map

Οι επόμενες δύο ημέρες επικεντρώνονται γύρω από την πόλη της Φθιώτιδας, σε περισσότερες κλασσικές και θρυλικές Ειδικές του παρελθόντος, όπως την επιστροφή στη μυθική Ειδική “Ταρζάν” την Κυριακή, βορειοδυτικά της Λαμίας και της Μακρακώμης, η οποία εντάσσεται στον αγώνα μετά από 19 χρόνια.

5370800
5370804
5370858

Στον χώρο του Σέρβις, στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους ή στους έχοντες πιστοποιητικό νόσησης. Οι ανήλικοι άνω των 12 και έως 15 ετών πρέπει να προσκομίσουν PCR test 72 ωρών ή Rapid test 48 ωρών. Στους ανήλικους έως και 12 ετών, επιτρέπεται η είσοδος και με αρνητικό self-test που θα έχει διενεργηθεί την ίδια μέρα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

5370968
5370985
5371011
5371031
5371056

 

 

Μητσοτάκης: Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει

Σε δηλώσεις του, χθες πριν την έναρξη του αγώνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το φέραμε πίσω το Ράλι Ακρόπολις. Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει. Οι Ελληνες αγαπούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και το αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την επιτυχία. Προσδοκώ και προσβλέπω σε μια εξαιρετική διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα σύνδεσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την οδική ασφάκλεια. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οδική ασφάλεια και είναι το σωστό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε μέσα από αυτή τη διοργάνωση».

mitsotakis_rally
rally7

 

5371008

rally-mitsotakis__2_
rally-mitsotakis__1_
rally-mitsotakis__5_

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Είναι πολύ καλή η οργάνωση, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και τον αθλητισμό και τους συμπατριώτες μας που έχουν πάθος με το αυτοκίνητο. Είμαι βέβαιος πως με συνεργασία, συνεκτικότητα και όραμα θα καταφέρουμε πολλά, ώστε να έχουμε και άλλες τέτοιες διορεγανώσεις στην Ελλάδα στο μέλλον». 

Η αναγνώριση της υπερειδικής COSMOTE 5G Athens Stage από τα πληρώματα που συμμετέχουν στον αγώνα είχε ξεκινήσει απο χθες το απογευμα  πριν την επίσημη έναρξη  στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.