(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τρέχοντα ζητήματα για το άνοιγμα των σχολείων από Δασκάλους και Νηπιαγωγούς – Νέα διαμαρτυρία

Στον ΣΚΑΙ 89,4 και την εκπομπή του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου μίλησε ο Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Νίκος Θεοδωρόπουλος ενόψει του ανοίγματος των σχολείων μετά τη  συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης στην οποία από μεριάς τέθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Παρακάτω ακολουθεί το Ενημερωτικό σημείωμα

1) Για το άνοιγμα των σχολείων τονίσαμε την έντονη ανησυχία του κλάδου αφού μετά από 18 μήνες πανδημίας η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, ενίσχυση της καθαριότητας των σχολείων, έκτακτη οικονομική στήριξη ,ολοκληρωμένο σχέδιο από το Υπουργείο για να ξεπεράσουν οι μαθητές μας τις συνέπειες από την παρατεταμένη απουσία τους από το σχολείο.
Τονίσαμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και δεν εξασφαλίζουν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης απάντησε ότι τα πρωτόκολλα είναι απόφαση που λαμβάνει το Υπουργείο και η επιτροπή ειδικών και πρέπει να εφαρμοστούν.Στην ερώτηση αν στους μαθητές θα χορηγηθούν μάσκες δωρεάν ή αν το κόστος θα το επωμιστούν οι οικογένειές τους ,απάντησε ότι δεν γνωρίζει.Δεσμεύτηκε να μας απαντήσει άμεσα για τον αριθμό των τμημάτων που έχουν πάνω από 20 μαθητές, απάντηση που ακόμα περιμένουμε.

2) Για τις υπηρεσιακές μεταβολές αναφέραμε ότι από τα μέσα του Ιουλίου είχαμε κάνει παρέμβαση που ζητούσαμε να μην ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει η διοίκηση .
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης τόνισε ότι υπήρχε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που είχε προσδιοριστεί από το Υπουργείο.
Η υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου που παραβιάζει δικαιώματα και ταλαιπωρεί τους συνάδελφους δεν είναι ούτε δικαιολογία ούτε άλλοθι, είναι επιλογή.Είναι αδιανόητο και αντισυναδελφικό να καλούνται οι νεοδιόριστοι αλλά και μόνιμοι που είχαν κάνει αίτηση για απόσπαση να επιλέξουν χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι πίνακες μορίων!!!Να καλούνται συνάδελφοι να κάνουν δήλωση προτίμησης σχολείων τρεις φορές!!Να πραγματοποιούνται αμοιβαίες αποσπάσεις ανάμεσα σε δυο φάσεις αποσπάσεων.Η απάντηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι ότι όλα έγιναν πολύ καλά.

Το Δ.Σ. ζήτησε να υπάρξει και Β΄ φάση αποσπάσεων με τα νέα κενά που θα προκύψουν . Ο Δ.Ε. δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί και Β΄ φάση αποσπάσεων.

3) Για τις προσλήψεις και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών τονίσαμε ότι για πρώτη φορά με βάση οδηγία του Υπουργείου τα κενά που εμφανίζονται στους αναπληρωτές συναδέλφους είναι ίσα με τον αριθμό των προσληφθέντων και υποχρεώνει τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να κάνουν προτεραιοποίηση των κενών.
Έτσι λοιπόν η τακτική του Υπουργείου είναι να καλυφτούν κενά σε μονοθέσια και ολιγοθέσια σχολεία για να μην υπάρξει πρόβλημα στην έναρξη, κρύβοντας ότι και μετά την Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα κενά είναι και στο νομό μας εκατοντάδες.
Το υπουργείο όμως κάνει αντιστροφή της πραγματικότητας. Δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς για να καλυφτούν όλα τα κενά αλλά προσδιορίζει τα κενά με βάση πόσους εκπαιδευτικούς προσέλαβε!!!Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Τα κενά στην Αχαΐα μπορεί να ξεπεράσουν τα 150!!
Απαιτήσαμε να καλυφτούν όλα τα κενά και να δοθεί και στους συνάδελφους αναπληρωτές το δικαίωμα για βελτίωση θέσης με βάση τα νέα κενά.Συνάδελφοι το Δ.Σ. του συλλόγου θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για να εξασφαλίσει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών.
Συνεχίζουμε με παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ
(Ακτή Δυμαίων) την Παρασκευή 10/9, 12:30 μ.μ.

Ακούστε και το ηχητικό: