ΗΠΑ: Διάταγμα Μπάιντεν για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει εντός της ημέρας την απαίτηση του ομοσπονδιακού αμερικανικού κράτους όλοι οι υπάλληλοί του, αλλά και όσοι συνδέονται μαζί του με συμβάσεις έργου να πραγματοποιήσουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ανέφερε πηγή με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg.

O αρχηγός του κράτους θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο οι εμβολιασμοί θα καθίστανυαι υποχρεωτικοί, ανέφερε η πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η κίνηση συνιστά σκλήρυνση της στάσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει οδηγήσει σε πίεση στα νοσοκομεία διάφορων πολιτειών της χώρας.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να προβεί και σε δηλώσεις τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (ώρα Ελλάδος) με αφορμή την υπογραφή του διατάγματος, όπου θα αναφερθεί στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, στη διατήρηση ανοικτών των σχολείων ανά τη χώρα, στην επέκταση των διαγνωστικών τεστ, αλλά και στο ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων εμβολίου για όλους τους Αμερικανούς πολίτες.

Μολονότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει υποχρεωτικό γενικό εμβολιασμό σε ολόκληρη τη χώρα, χρησιμοποιεί τη δύναμη των ομοσπονδιακών μηχανισμών για να επεκτείνει όσο μπορεί το κύμα εμβολιασμού.

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 176.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 2.143 θανάτους από Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.