Έμα Ραντουκάνου: Tο 18χρονο «κορίτσι-θαύμα» που θα αντιμετωπίσει η ασταμάτητη Σάκκαρη στα ημιτελικά του US Open

Η σπουδαία Μαρία Σάκκαρη  υπέταξε την Καρολίνα Πλίσκοβα 2-0 (6-4,6-4) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του US Open, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής (04:00  Eurosport)  την 18χρονη Βρετανίδα, Έμα Ραντουκάνου για μια θέση σε τελικό Grand Slam

H Μαρία Σάκκαρη τα ξημερώματα της Πέμπτης απέδειξε με μια ακόμη σαρωτική εμφάνιση πως ανήκει στην ελίτ του παγκόσμιου τένις.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, συνέχισε την ξέφρενη πορεία της στο US Open, αποκλείοντας την Καρολίνα Πλίσκοβα, άλλοτε Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, και προκρίθηκε στα ημιτελικά του αμερικάνικου Grand Slam επικρατώντας με 2-0 σετ (6-4,6-4) σε 80 λεπτά.

Ως εκ τούτου, αυτή είναι η δεύτερη παρουσία της Μαρίας σε ημιτελική φάση Grand Slam φέτος, καθώς είχε προηγηθεί αυτή στο Roland Garros, όπου και ηττήθηκε από την Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα.

Η 18χρονη Ραντουκάνου στο δρόμο της Σάκκαρη για τον τελικό

Στα μόλις 18 της χρόνια η Βρετανίδα, Έμα Ραντουκάνου,  βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στη σύντομη καριέρα της, καθώς στον  2ο ημιτελικό  του US Open,  θα μονομαχήσει με τη «δική μας» Μαρία Σάκκαρη. O πρώτος ημιτελικός θα ξεκινήσει στις 02:00 και είναι ανάμεσα στην 19χρονη Λέιλα Φερνάντεζ και στο Νο2 κόσμου την Αρίνα Σαμπαλένκα.

Το κορίτσι-θαύμα όπως την αποκαλούν στο Νησί, διαθέτει στόφα μιας σταρ, καθώς εκτός από all around παίκτρια, διέπεται και από αγωνιστική ωριμότητα που δε συνάδει με το νεαρό της ηλικίας της.

Στοιχεία που φάνηκαν και στην πορεία της στο αμερικανικό Όπεν, όπου δεν έχει χάσει σετ. Ειδικότερα, η πιτσιρίκα Νο.150 στον κόσμο, επικράτησε της 24χρονης Ελβετίδας και χρυσής Ολυμπιονίκη Μπελίντα Μπέντσιτς (Νο.12) με 6-3, 6-4 σε μόνο 82 λεπτά και θα αντιμετωπίσει τώρα την Ελληνία πρωταθλήτρια.

Μάλιστα η Ραντουκάνου, αποτελεί την τρίτη τενίστρια εκτός Top 100 που καταφέρνει να περάσει στα ημιτελικά του τουρνουά, μετά τις Μπίλι Τζιν Κινγκ (1979) και Κιμ Κλάιστερς (2009).

emma


Το άδοξο τέλος στο φετινό Wimbledon και οι κρίσεις πανικού

Το ταξίδι του 18χρονου νέου αστεριού του τένις που ακούει στο όνομα, Έμα Ραντουκάνου, στο φετινό Wimbledon, έληξε μάλλον άδοξα στη φάση των «16». Η 28χρονη Αυστραλή τενίστρια Άιλα Τομλγιάνοβιτς, αντιμετώπισε στον 4ο γύρο το κορίτσι θαύμα και μετά από το 6-4, 3-0 η Βρετανίδα αποσύρθηκε λόγω προβλήματος στην αναπνοή.

Συγκεκριμένα, η απίθανη Ραντουκάνου που είχε προηγουμένως αποκλείσει τενίστριες όπως τη Ρωσίδα Βιτάλια Ντιατσένκο (Νο137), την Τσέχα φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός του 2019, Μαρκέτα Βοντρούσοβα (Νο41) και την Ρουμάνα Σοράνια Κιρστέα (Νο45), μπαίνοντας στο βιβλίο των ρεκόρ, αναγκάστηκε να καλέσει ιατρικό τάιμ άουτ στα μέσα του δεύτερου σετ και ενώ έχανε με 3-0, καθώς ένιωσε πόνους.

Τελικά μετά τη γνωμάτευση και τη συμβουλή του γιατρού, αποφάσισε να μην επιστρέψει στο κορτ και έτσι η νίκη και η πρόκριση κατέληξαν στα χέρια της Αυστραλής με τις κροατοβοσνιακές ρίζες. Όπως φαίνεται το βάρος της δημοσιότητας, που εν μια νυκτί μετέτρεψε το κορίτσι του Νο338 της κατάταξης, στην ελπίδα των Βρετανών για έναν τίτλο Grand Slam, λύγισε τη νεαρή πρωταθλήτρια.

Emma Raducanu breaks silence to reveal she ‘felt dizzy’ and was ‘not well enough to carry on

Μάλιστα, μιλώντας στην Telegraph σχετικά με το περιστατικό ο Ρουμάνος πατέρας της, δήλωσε πως θεωρεί το επίπεδο του ανταγωνισμού υπαίτιο της κρίσης πανικού που υπέστη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν επρόκειτο για σωματική ή ψυχική κατάρρευση. Παράλληλα, υπογράμμισε βέβαια πως παρά την απογοητευτική έκβαση του αγώνα, νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανος για την κόρη του όπως και οι περισσότεροι Βρετανοί.

Από την πλευρά της, η ίδια η Ραντουκάνου τοποθετήθηκε επί του συμβάντος με ανάρτησή της στο Twitter όπου μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους θαυμαστές της πως νιώθει πολύ καλύτερα σήμερα, τους ευχαριστεί για την υποστήριξη, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλο της για την υπέροχη εμφάνιση της στο ματς.

Ταυτόχρονα, εξήγησε πως μετά από μερικά έντονα ράλι, στο τέλος του πρώτου σετ ένιωσε ίλιγγο και δυσκολία στην αναπνοή, που είχε ως αποτέλεσμα το ιατρικό της team να τη συμβουλέψει να μην συνεχίσει τον αγώνα.

Πολυπολιτισμικό εκρηκτικό μείγμα, χαμόγελο, αυτοπεποίθηση και στόφα μιας γεννημένη σταρ

Γεννημένη στις 13 Νοεμβρίου του 2002 στον Καναδά, από πατέρα Ρουμάνο και μητέρα Κινέζα, η Έμα έζησε τα παιδικά της χρόνια στα περίχωρα του Λονδίνου, στο Μπρόμλι, όπου μετακόμισαν οικογενειακώς λόγω της εργασίας του μπαμπά της, όταν εκείνη ήταν δύο ετών.

Η επαφή της με τον αθλητισμό ξεκίνησε ήδη από τα μικράτα της. Αρχικά με την ενασχόληση της με το μπαλέτο και ύστερα από την παρότρυνση του μέντορα πατέρα της, δοκίμασε μια πληθώρα σπορ όπως η ιππασία, η κολύμβηση, το μπάσκετ, το σκι, το γκολφ, τα καρτ και το μοτοκρός. Όλα αυτά βέβαια ταυτόχρονα με τις προπονήσεις της στο τένις…

«Ήμουν το μόνο κορίτσι που έκανε kart ή μότοκρος και ήταν πολύ cool. Όταν ο καθηγητής μου είπε να κάνουμε press-ups ήμουν η μόνη που μπορούσε. Στην αρχή φοβόμουν, αλλά μετά άρχισα να απολάμβανα τις προπονήσεις. Ήταν μεγάλη πρόκληση να βγω από το… κελί μου και να απολαύσω τις προπονήσεις», διηγείται.

Το μοναδικό της ταλέντο και η μεγάλη της αγάπη για την αντισφαίριση βέβαια ξεχώρισε ήδη από τα πέντε της χρόνια, όταν και αγωνιζόταν στην ακαδημία του Μπρόμλεϊ. Μάλιστα, στα 13 της κατέκτησε και τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο ITF στο Ισραήλ τον Μάιο του 2018.

Τότε ήταν που η αγγλική ομοσπονδία της χτύπησε την πόρτα προκειμένου να αγωνιστεί με τα χρώματα της Βρετανίας.

45060807-9757599-A_young_Raducanu_is_pictured_with_Judy_Murray_whose_son_Sir_Andy-m-141_1625497010879

Μιλώντας στο Sky Sports ο Τζέιμς Κάρλτον, διαχειριστής του Μπρόμλι Τένις Σέντερ, έκανε λόγο για μια επίμονη αθλήτρια που τα 10 ως τα 16 έτη έκανε εντατικές προπονήσεις, ενώ ακολουθούσε και επιπλέον προγράμματα: «Το σχολείο της είναι δίπλα στο προπονητικό κέντρο και μπορούσε να βρίσκεται εκεί πριν, μετά, αλλά πολλές και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Δεν ξόδευε διαθέσιμο λεπτό γιατί γέμισε από νωρίς το κεφάλι της με τη φιλοδοξία. Ήταν στο κορτ κάθε μέρα και μπορούσες να δεις ότι έδινε τα πάντα».

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 19 της, χάρη στην ελευθερία του παιχνιδιού της, στην τόλμη και στα καλά της χτυπήματα, ήταν ήδη μια εκ των κορυφαίων τενιστριών της Μεγάλης Βρετανίας.

Είδωλα της η Σιμόνα Χάλεπ και η Κινέζα Λι Να η οποία το 2011 έγινε η πρώτη τενίστρια από την Ασία που κατέκτησε Grand Slam, ενώ προπονητής της είναι ο  πεθερός του κορυφαίου Σκωτσέζου τενίστα Άντι Μάρεϊ, Νίγκελ Σίαρς.

Ο Βρετανός μάλιστα έχει αναλάβει στο παρελθόν μεταξύ άλλων την Ντανιέλα Χαντούτσοβα αλλά και την Άνα Ιβάνοβιτς όταν η Σέρβα ήταν στο Νο1 κόσμου.

Ταυτόχρονα ωστόσο δεν έχει εγκαταλείψει και την πνευματική της καλλιέργεια, καθώς σπουδάζει μαθηματικά και οικονομικά στο Newstead School του Orpington, θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών της που εργάζονται στον κλάδο των οικονομικών. «…Με έχει βοηθήσει πολύ στην καριέρα μου, γιατί στο γήπεδο μπορώ να απορροφήσω περισσότερες πληροφορίες και να είμαι τακτικά πιο έξυπνη από τις υπόλοιπες», έχει δηλώσει.

Άλλωστε, όπως ομολόγησε και η θρυλική, Τσεχο-Αμερικανίδα 18 φορές πρωταθλήτρια Γκραν Σλαμ, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα: «Η Ραντουκάνου διαθέτει πραγματικά υψηλό IQ τένις και νοητικό IQ,». επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται εκτός από μια σπουδαία αθλήτρια και για μια μαθηματική διάνοια.

Η ίδια ξεχνά ακόμη παρά το απαιτητικό της πρόγραμμα να επισκέπτεται και την πατρογονική της γη, αφού δύο φορές το χρόνο πηγαίνει στο Βουκουρέστι για να δει την πολυαγαπημένη της γιαγιά.  «Μέσα στο χρόνο πηγαίνω να δω τη γιαγιά μου στο Βουκουρέστι και λατρεύω το φαγητό της», όπως δήλωνε στην Gazeta Sportulor την 1η Ιουλίου

Emma-Raducanu-with-her-mother-and-father-1280x720
Emma Raducanu vs Sorana Cirstea | Third Round Highlights | Wimbledon 2021

«Ανδρώθηκε» μέσα από το τένις

Η αυτοπεποίθηση της 18χρονης Βρετανίδας ωστόσο δεν είναι εγγενές της χαρακτηριστικό. Όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί, κατά την παιδική της ηλικία καθότι ντροπαλή δέχτηκε bullying από τους συμμαθητές της.

Διέξοδος της; Δεν ήταν άλλη από το τένις φυσικά. Τα κορτ ήταν ο βιότοπος της και ο χώρος όπου ανδρώθηκε ψυχοσυναισθηματικά για να μπορέσε να αντεπεξέλθει στο δύσκολο ταξίδι του πρωταθλητισμού.

«Από μικρή ήμουν ντροπαλή. Δε μιλούσα. Παίζοντας όμως διάφορα σπορ και βγαίνοντας στο court, έμαθα να είμαι ατρόμητη και να μάχομαι. Αυτό που έδωσε ψυχολογική βοήθεια στο να αλλάξω και να κυνηγάω όσα ονειρεύομαι» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο Βρετανικό Vogue.

Πόλος έλξης και για τους χορηγούς

Στο Wimbledon εντυπωσιάσε άπαντες μεταξύ των οποίων και την ίδια τη βασιλική οικογένεια, ξεκινώντας ως το Νο338 έφτασε με την πρόκρισή της στις 16, στο να σκαρφαλώνει στο νούμερο 175! Μάλιστα, κατέστη η νεότερη Βρετανίδα τενίστρια που φτάνει στον 4ο γύρο του Αγγλικού Όπεν από το 1959 κι έπειτα, καταρρίπτοντας κατά 174 μέρες την επίδοση της Ντέμπορα Τζίβανς από το 1979.

«Eίναι ντόμπρα, ελκυστική, πολυπολιτισμική, επιτυχημένη και νέα», υποστηρίζει ένας ειδικός σε θέματα χορηγιών πλέκοντας το εγκώμιο της 18χρονης τενίστριας, η οποία έχει ανεβάσει κατακόρυφα το κασέ της και στην διαφημιστική  αγορά, μετρώντας μεταξύ άλλων στο Instagram 526 χιλιάδες ακολούθους.