Τουρκία: Η σπέκουλα για τα επιτόκια έφερε μία από τις μεγαλύτερες “βουτιές” φέτος για τη λίρα

Η τουρκική λίρα σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες “βουτιές” της χρονιάς την Τετάρτη εν μέσω εικασιών ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) επρόκειτο να μειώσει τα επιτόκια ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 19,25% τον περασμένο μήνα, πάνω από το επιτόκιο πολιτικής της TCMB που κυμαίνεται στο 19%.

Η TCMB έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια θετικά, έτσι ώστε οι Τούρκοι να μην έχουν κίνητρα να ξοδεύουν χρήματα παρά μόνο να τα τοποθετήσουν στους λογαριασμούς τους.

Αυτό θα απαιτούσε να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της σε τουλάχιστον 19,5% στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αλλά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου είπε στους επενδυτές ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες και η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τώρα τον “βασικό” πληθωρισμό -ο οποίος είναι κάτω από το 17% μετά την εξαίρεση ασταθών στοιχείων όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα- σε μελλοντικές αποφάσεις.

“Οι εξαιρετικές συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας αύξησαν τη σημασία των βασικών δεικτών πληθωρισμού”, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του κεντρικού τραπρεζίτη.

“Κατά τον καθορισμό της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, βασικοί δείκτες εξαιρουμένων των προσωρινών παραγόντων που προέρχονται από περιοχές εκτός της σφαίρας επιρροής της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται ως βάση”.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 1,5% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύτηκε γύρω στα 8,45 το απόγευμα της Τετάρτης.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι κατ’ όνομα ανεξάρτητη, αλλά εν τοις πράγμασι δέχεται συνεχή πίεση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες από το 2019 επειδή είτε αύξησαν το κόστος δανεισμού είτε δεν το μείωσαν αρκετά γρήγορα.

Ο Ερντογάν είναι διάσημος για την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν αυξάνοντας το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Καβτζίογλου κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο της τράπεζας για πέντε μήνες και προηγουμένως είχε δεσμευτεί να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αλλά ο Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένει ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται γρήγορα για να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα σχόλια του Καβτζίογλου έδειξαν ότι “η υπόσχεσή του να διατηρήσει θετικά πραγματικά επιτόκια δεν σημαίνει τίποτα από την άποψη της αγοράς”.

“Είναι προφανώς αποφασισμένος να μην αυξήσει τα επιτόκια αν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να το κάνει και θα μειώσει με την πρώτη ευκαιρία”, είπε σε ένα email προς τους πελάτες.

Η TCMB αυτή την εβδομάδα αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 16,2% από 14,1%.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 8% φέτος.

Πέτρος Κράνιας