Κύπρος: Εντολή για αφαίρεση σελίδας σχολικού βιβλίου

Το κυπριακό υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή στους καθηγητές να αφαιρέσουν σελίδα από βιβλίο της Β’ Λυκείου, που αναφέρεται στον Κεμάλ, αλλά και στη Φρίντα Κάλο.

Νέο περιστατικό λογοκρισίας καταγράφηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, όταν οι καθηγητές Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση, έλαβαν εντολή μέσω email να αφαιρέσουν από βιβλίο που διδάσκεται στην Β’ Λυκείου, σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον ιδρυτή του Τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, η εντολή εστάλη με τη μορφή οδηγίας με την ένδειξη του κατεπείγοντος, καλώντας τους καθηγητές Αγγλικών να σχίσουν την σελίδα 36 του βιβλίου “Oxford Discover Futures 3, Workbook” του Oxford University Press πριν αυτό να διανεμηθεί στους μαθητές. Στη συγκεκριμένη σελίδα ο Κεμάλ Ατατούρκ παρουσιάζεται ως “ο μεγαλύτερος ήρωας του τουρκικού λαού”. Θύματα της κυπριακής λογοκρισίας ήταν και οι μεξικανοί καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται στην ίδια σελίδα ως “ήρωες του κόσμου της τέχνης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW ήδη σε σχολεία της Λευκωσίας καθηγητές υποχρεώνονται να σκίσουν την εν λόγω σελίδα υπό την εποπτεία μάλιστα προϊσταμένων τους, ενώ μαθητές που είχαν προλάβει να παραλάβουν τα βιβλία αγγλικών πριν διαταχθεί η λογοκριτική ενέργεια του υπουργείου, υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν την σελίδα και να την παραδώσουν σε βοηθούς της σχολικής διεύθυνσης.

Χλιαρές αντιδράσεις για την λογοκριτική ενέργεια

Για την εντολή του υπουργείου να αφαιρεθεί σελίδα από βιβλίο χωρίς οποιαδήποτε αιτιολόγηση είναι ενήμερη η συντεχνία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης ΟΕΛΜΕΚ, η οποία για την ώρα αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα παραπέμποντας σε συζήτηση του θέματος σε αυριανή συνεδρίαση της γραμματείας της.

Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος διαμηνύει στα κυπριακά ΜΜΕ ότι θα επιληφθεί του θέματος με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελλάδα, όπου βρίσκεται για να παραστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διεξάγει από το 2020 πειθαρχική έρευνα εναντίον του καθηγητή Μέσης και εικαστικού Γεώργιου Γαβριήλ, του οποίου τα εικαστικά έργα θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο πειθαρχικός έλεγχος του καθηγητή για το καλλιτεχνικό έργο του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αν και έχει περάσει διάφορα στάδια με αλλαγή κατηγορητηρίων και κλήση νέων μαρτύρων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle