Κράτησε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Αντοχές κατάφερε να επιδείξει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και να διαφυλάξει την παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες, παρά τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχτηκε σχεδόν σε όλο το μήκος του ταμπλό του, έχοντας μάλιστα πολύ περιορισμένες στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 905,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 894,83 μονάδων (-1,59%) και 905,65 μονάδων (-0,40%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 63,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια.

Κράτησε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,37%, στις 2.176,56 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.514,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 561,19 μονάδες.

Η αγορά σήμερα είχε δύο πρόσωπα. Το ένα ήταν οι ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, ειδικά η μετοχή της Εθνικής, που έφεραν τον κλαδικό και πάλι κάτω από τις 560 μονάδες, αναιρώντας το θετικό βραχυπρόθεσμο κλίμα. Το δεύτερο ήταν ότι αρκετοί τίτλοι του, ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να προσελκύσουν αγοραστές και να περιορίσουν τις ενδοσυνεδριακές απώλειές τους, αν όχι και να τις ανατρέψουν.

Ες αύριον τα σπουδαία

Αν και πλέον όλα είναι ρευστά, η πλειονότητα των ξένων κυρίως χαρτοφυλακίων έχει στρέψει το βλέμμα της στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία μπορεί να αποφασιστεί μια μικρή μείωση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας, στο PEPP, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Βέβαια η μεταβολή που πιθανόν να έρθει θα είναι τόσο μικρή που δεν θα μεταβάλει επί της ουσίας την επίδραση της πολιτικής της ΕΚΤ στην οικονομία, ωστόσο αυτό που μεγεθύνει την ανησυχία είναι το κύμα αυξήσεων των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη (όπως και στην Ελλάδα), κάτι που φάνηκε και στον υψηλό δεκαετίας πληθωρισμό τον Αύγουστο, αλλά και στην ταυτόχρονη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

Πάντως τα μηνύματα από την ελληνική οικονομία είναι θετικά. Ενδεικτικό είναι ότι η DBRS σήμερα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της, καθώς βλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα φέτος στο 5,2% και σημαντικά υψηλότερη από την ακόμα συντηρητική πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη δεύτερη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία η οποία θα δημοσιευτεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Και μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η Morgan Stanley ήρθε να τονίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό recovery play. Μάλιστα διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των ΕΕΜΕΑ, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κορυφαία plays για την ανάκαμψη του τουρισμού και η Ελλάδα αποτελεί βασικό δικαιούχο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική παρέμεινε έως το τέλος στο -3,32%, με τις ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Aegean να την ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Jumbo και Titan, με τη Eurobank τελικά να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια κα Βιοχάλκο, με την δεικτοβαρή Coca Cola να κλείνει στο +1,29% και τον ΟΠΑΠ στο +1,71%.