Αφγανιστάν: Στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής επικράτησης οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι έφτασαν στην πρωτεύουσα του Παντζσίρ, της τελευταίας αφγανικής επαρχίας που αντιδρούσε στην εξουσία της, και δείχνουν να βρίσκονται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής επικράτησης. Χθες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δείχνουν μαχητές Ταλιμπάν να στέκονται μπροστά από την πύλη στο κτίριο του κυβερνήτη της επαρχίας. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το Παντζσίρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι πάντως δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την κυβέρνησή τους.

Αρχικά είχε γίνει μια προσπάθεια να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να μη χυθεί και άλλο αίμα, όμως τελικά δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται. Ο Αχμάντ Μασούντ, διοικητής των μονάδων που αντιστέκονται, δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν για νίκη στο Παντζσίρ και σε ηχογραφημένο μήνυμά του ακούγεται να λέει ότι σκοτώθηκαν αρκετά μέλη της οικογένειάς του κατά την πρόσφατη επίθεση. Προέτρεψε πάντως να συνεχιστεί η αντίσταση. «Εχω ένα μήνυμα για τον λαό μας, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός της χώρας. Σας ζητώ να ξεκινήσετε εθνική εξέγερση για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της χώρας μας. Το μέτωπο της αντίστασης θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα μείνει στο πλευρό των Αφγανών μέχρι την ημέρα της νίκης».

Εάν επιβεβαιωθεί ο έλεγχος των Ταλιμπάν στο Παντζσίρ θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η κοιλάδα αυτή ήταν το επίκεντρο της αντι-σοβιετικής αντίστασης τη δεκαετία του 1980 και αργότερα προπύργιο των αντι-Ταλιμπάν δυνάμεων, τη δεκαετία του 1990.

Οι Ταλιμπάν ανήρτησαν στα social media και φωτογραφίες μαχητών να υψώνουν τη σημαία του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, όπως αποκαλούν τη χώρα, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζσίρ, Μπαζαράκ, καθώς και φωτογραφίες διοικητών τους να συνομιλούν με τοπικούς ηγέτες. Ομως ενώ οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν όλη την επαρχία, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, ομάδα που αντιτίθεται σε αυτούς, το διαψεύδει λέγοντας πως οι δυνάμεις του ακόμα κατέχουν αρκετές θέσεις στην κοιλάδα. «Διαβεβαιώνουμε τον λαό του Αφγανιστάν ότι ο αγώνας εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί έως ότου κερδίσουν η δικαιοσύνη και η ελευθερία» λέει το μήνυμα που αναρτήθηκε από το Μέτωπο στο Twitter.

Oι αντικρουόμενες πληροφορίες για τα όσα συμβαίνουν στην κοιλάδα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων βορείως της Καμπούλ, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν προς το παρόν. Την Κυριακή, πάντως, υπήρχαν πληροφορίες για πιθανές σημαντικές απώλειες μαχητών της αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών διοικητών, καθώς και του εκπροσώπου του Μετώπου Φαχίμ Ντάστι.

Βίντεο των Ταλιμπάν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με το οποίο καλούν τον κόσμο να κατέβει από τα βουνά, σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι αρκετοί μαχητές βρίσκονται ακόμα περιφερειακά της κοιλάδας και συνεχίζουν τις επιθέσεις, παρότι η πρωτεύουσα φαίνεται να έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στο Κατάρ ο Μπλίνκεν
Tην Τρίτη έφτασε στο Κατάρ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον που διαταράχθηκε μετά τη νίκη των Ταλιμπάν.

Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν θέλησε να μεταφέρει τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κατάρ που λειτούργησε ως γέφυρα για 55.000 άτομα από το Αφγανιστάν, στη διάρκεια των τελευταίων χαοτικών ημερών της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων εκεί. Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει αφγανούς καθώς και αμερικανούς διπλωμάτες που μεταφέρθηκαν στην Ντόχα από την πρεσβεία στην Καμπούλ που πλέον δεν λειτουργεί.

Σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, προσωρινό κατάλυμα για χιλιάδες αφγανούς πρόσφυγες που θα μεταφερθουν στις ΗΠΑ. Από εκεί θα πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη ομολόγων του από 20 κράτη μαζί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τους Καταριανούς και για τις προσπάθειες μαζί με την τουρκική κυβέρνηση να λειτουργήσει και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ – ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μέσω αυτού θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αλλά και θα μπορέσουν να φύγουν και άλλοι άνθρωποι από τη χώρα.