Βιετνάμ: Ποινή φυλάκισης 5 ετών σε άνδρα για παράβαση μέτρων και μετάδοση κορωνοϊού

Ένας Βιετναμέζος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράβαση των περιορισμών κατά του Covid και για εξάπλωση του ιού.

Το δικαστήριο έκρινε τον Λε Βαν Τρι ένοχο για «μετάδοση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών» σε οκτώ άτομα, εκ των οποίων ο ένας τελικά πέθανε.

Μέχρι πρόσφατα, το Βιετνάμ ήταν σε μεγάλο βαθμό που είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς.

Ωστόσο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από τον Ιούνιο, με την έξαρση να οφείλεται στην μετάλλαξη Δ.

Στην χώρα έχουν διαγωστεί περισσότερα από 530.000 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 13 χιλιάδες, πολλοί από τους οποίους σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Πολλά από τα κρούσματα  έχουν βρεθεί στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τρι, 28 ετών, φέρεται να ταξίδεψε με μοτοσικλέτα από την πόλη Χο Τσι Μινχ στην επαρχία του Κα Μάου, στα νότια της χώρας.

Στο Κα Μάου, ο Τρι φέρεται να συμπλήρωσε με ψεύτικα στοιχεία ένα έντυπο δήλωσης υγείας που ρωτούσε για το πρόσφατο ταξιδιωτικό του ιστορικό και επίσης δεν τήρησε τους κανόνες απομόνωσης.

Οι τοπικές αρχές τότε καθιστούσαν υποχρεωτικό ότι οποιοσδήποτε ταξιδεύει από άλλες επαρχίες στο Κα Μάου έπρεπε να απομονωθεί για 21 ημέρες.

Ο Τρι αργότερα βρέθηκε θετικός στον Covid και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τον ιό στα μέλη της οικογένειάς του καθώς και στο προσωπικό ενός κέντρου πρόνοιας που επισκέφθηκε.

Ο Τρι καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο τέλος μιας μονοήμερης δίκης και επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 880 δολαρίων (630 £).

Πηγή: BBC