Στον αέρα πυροβολούν οι Ταλιμπάν για να διαλύσουν διαδήλωση στην Καμπούλ

Ένοπλοι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα την Τρίτη για να διασκορπίσουν τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να σπεύδουν να ξεφύγουν από τις σφαίρες, αν και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που φώναζαν συνθήματα όπως «Ζήτω η αντίσταση» και «Θάνατος στο Πακιστάν» πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά των Ταλιμπάν και αυτό τις «παρεμβάσεις του Πακιστάν στα εσωτερικά του Αφγανιστάν».

«Η ισλαμική κυβέρνηση πυροβολεί εναντίον των φτωχών ανθρώπων μας», λέει μια πανικόβλητη γυναίνκα στο δρόμο υπό τον ήχο των πυροβολισμών σε βίντεο που προέβαλε η της ιρανική τηλεόραση. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ άδικοι και δεν είναι καθόλου άνθρωποι».

 

EURONEWS

Κυρίως γυναίκες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις

 

«Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη. Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Παντζίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα η οποία βρίσκεται κοντά στην Κοιλάδα του Παντζίρ..

«Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Πότε θα ακουστούν οι φωνές μας; Γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται;», διερωτήθηκε.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές, μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΜΠΕ