Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι διόγκωσε τον ρόλο της στην απομάκρυνση Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οργάνωσαν την απομάκρυνση Αμερικανών από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια βετεράνων, κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ότι πήρε τα εύσημα, διογκώνοντας τον ρόλο της στην επιχείρηση.

“Διευκολύναμε την ασφαλή αποχώρηση τεσσάρων Αμερικανών οδικώς”, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε χθες ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι τους Αμερικανούς αυτούς τους υποδέχθηκαν διπλωμάτες από την αμερικανική πρεσβεία στην παραμεθόρια χώρα που κατόρθωσαν να φτάσουν – χωρίς να διευκρινίσει ποια χώρα ήταν αυτή. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι οι Ταλιμπάν, ειχαν γνώση της επιχείρησης και δεν “εμπόδισαν” τη διέλευση των ανθρώπων αυτών από τα σύνορα.

“Αυτό είναι ψέμα”, αντέδρασε σήμερα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μαρκουέιν Μάλιν στο CNN.

Ο βουλευτής από την Οκλαχόμα ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε για τη διαφυγή αυτών των τεσσάρων Αμερικανών από το Αφγανιστάν – μιας μητέρας και των τριών παιδιών της – με άλλους Ρεπουμπλικάνους, τον βουλευτή του Τέξας, Ρόνι Τζάκσον και τον υποψήφιο μέλος του Κογκρέσου, Κόρι Μιλς, και οι δύο βετεράνοι.

Ο Μάλιν υποστήριξε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντ’ αυτού έθεσε εμπόδια στην επιχείρηση, αποτρέποντας αρχικά την απομάκρυνση με ιδιωτικό αεροπλάνο από την Καμπούλ όταν οι Αμερικανοί ήταν ακόμα παρόντες στο Αφγανιστάν, και στη συνέχεια αρνήθηκε να βοηθήσει την ομάδα που ήταν αρμόδια για την χερσαία διαφυγή.

“Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους επί δώδεκα ημέρες, εκτός από το να τους θέσει αρκετές φορές σε κίνδυνο να σκοτωθούν”, έγραψε επίσης στο Twitter ο Ρόνι Τζάκσον, αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Κόρι Μιλς, ένας βετεράνος του στρατού που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, ήταν υπεύθυνος για την χερσαία επιχείρηση, μαζί με μια ομάδα πρώην μελών ειδικών δυνάμεων.

Ο ίδιος είπε στο Fox News ότι οι Ταλιμπάν στεκόντουσαν για καιρό εμπόδιο στον απεγκλωβισμό αυτής της οικογένειας από τη χώρα, ισχυριζόμενος ότι “δεν είχαν κανένα συντονισμό με τους Αμερικανούς για να επιτρέψουν την επιχείρηση”.

Οι ΗΠΑ οργάνωσαν, μεταξύ της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου και του τέλους της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού στα τέλη Αυγούστου, μια γιγαντιαία αερογέφυρα από την Καμπούλ που κατέστησε δυνατή την απομάκρυνση περίπου 123.000 Αμερικανών, ξένων και Αφγανών που βρίσκονταν σε κίνδυνο να υποστούν αντίποινα από τους νέους ισλαμιστές κυριάρχους της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να διευκολύνει την αποχώρηση των εκατοντάδων Αμερικανών που παραμένουν εκεί αλλά θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και των Αφγανών που βρίσκονται “σε κίνδυνο”. Αλλά χωρίς καμία επίσημη παρουσία στη χώρα, τα μέσα των ΗΠΑ είναι περιορισμένα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ