Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους “παλιούς” συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους “παλιούς” συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020.

Πρόκειται για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016 και δικαιούνται αυξήσεις από τον Οκτώβριο του 2019 βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

– Στο τέλος του τρέχοντος μηνός (σ.σ. Σεπτεμβρίου) θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά στη μεγαλύτερη μερίδα των “παλιών” συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

– Στο τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά για όλους τους “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και τους υπόλοιπους (δηλ. για εκείνους που δεν πληρώθηκαν στα τέλη του τρέχοντος μηνός) “παλιούς” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά τους 29.000 συνταξιούχους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πχ απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός του τρέχοντος μηνός θα πληρωθούν οι περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι τον ερχόμενο μήνα.

Ειδικά σε σχέση με τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται αυξήσεις, εντός των επόμενων ημερών, θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε σχέση με τους “νέους” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, στόχος είναι να τους καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά στο τέλος Οκτωβρίου, αν και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλειστεί το σενάριο πληρωμής τους τον ερχόμενο Νοέμβριο.