ΠΑΤΡΑ: Εκπέμπουν ήδη SOS οι χειρουργοί του Νοσοκομείου στο Ρίο – Οι αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς οδήγησε σε τραγικές αδυναμίες!

Ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στον Χειρουργικό Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αφού όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι χειρουργοί του, με δυσκολία να αντιμετωπίζουν ακόμα και τους τραυματίες και τα έκτακτα περιστατικά.

Τις ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας εκθέτουν  μέσω επιστολής του στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας και Διευθυντής του χειρουργικού Τομέα, Μίνως Τυλλιανάκης, για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας,  κατανόηση και συμπαράσταση.
Στο περιεχόμενο της επιστολής, μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Η  λειτουργία των χειρουργικών κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει υποβιβαστεί βάναυσα. Χειρουργοί, όπως οι ωτορινολαρυγγολόγοι, αναγκάζονται να μετακινούνται από γραφείο σε γραφείο μεταφέροντας ακριβό και ευαίσθητο εξοπλισμό, καθώς αυξάνεται ο αριθμός κλινών των ασθενών της παθολογικής κλινικής αλλά και αυτών με κορονοϊό γενικότερα. Η Οφθαλμολογική Κλινική έχει καταβαραθρωθεί. Της έχει απομείνει καμμία σχεδόν κλίνη. Οι λοιπές χειρουργικές ειδικότητες έχουν περιοριστεί σχεδόν στο ήμισυ των κλινών τους.
Το χειρότερο όλων είναι η δραματική μείωση του αριθμού των χειρουργικών πράξεων. Κατα τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού ανεστάλησαν όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα διενεργούνται με το σταγονόμετρο είτε επειδή κάθε τόσο η ανάνηψη του χώρου των χειρουργείων καταλαμβάνεται από διασωληνωμένους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είτε επειδή αναισθησιολόγοι αποσπώνται για νοσηλεία ασθενών σε μονάδες κορονοϊού είτε και για τα δύο.
Οι ροές ασθενών από νοσοκομεία της περιφέρειας προς το ΠΓΝΠ έχουν αυξηθεί. Με μεγάλη δυσκολία διεκπεραιώνουμε ακόμη και τους τραυματίες αλλά και τις έκτακτες χειρουργικές περιπτώσεις. Οι λίστες αναμονής των ασθενών προς χειρουργείο όλων των κλινικών έχουν διογκωθεί τόσο, που πρακτικά είναι μη διαχειρίσιμες. Ασθενείς που ματαίως αναμένουν την πολυπόθητη τηλεφωνική κλήση για να χειρουργηθούν, έχουν φθάσει στα όρια αντοχής».