Χρηματιστήριο: Στις δημοπρασίες η απώλεια και των 910 μονάδων

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Επιστροφή στην πτωτική πορεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όχι μόνο ανέμενε τα καλά στοιχεία από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, αλλά και ότι τα είχε προεξοφλήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 909,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 909,26 μονάδων (-0,69%) και 917,62 μονάδων (+0,22%).  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Στις δημοπρασίες η απώλεια και των 910 μονάδων

Ο τζίρος αυξήθηκε εξαιτίας των τριών πακέτων, μέσω των οποίων άλλαξε χέρια το 8,8% της Quality & Reliability. Τα τρία πακέτα, 2,4 εκατ. τεμαχίων συνολικά, διακινήθηκαν στην τιμή των 0,23 ευρώ ανά μετοχή, και ήταν συνολικής αξίας 565 χιλ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,88%, στις 2.184,70 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.506,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 567,43 μονάδες.

Η πορεία του ΑΕΠ

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο β΄ τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, κατέγραψε άλμα 16,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%. Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν, λίγο ως πολύ αναμενόμενη με δεδομένο ότι το φετινό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, είχαμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, εκκίνηση του τουρισμού και θετικά δείγματα στην ιδιωτική κατανάλωση. Πέρσι το ίδιο διάστημα είχαμε το πρώτο ολικό lock down της οικονομίας, λόγω κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Capital.gr, σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου οι προοπτικές είναι επίσης θετικές. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το τουρισμός σε όρους εισπράξεων θα φτάσει τουλάχιστον το 60% των εισπράξεων που είχε το 2019 έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που πέτυχε ο τουρισμός το 2020. Ωστόσο η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 από το 3,6% σε ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 4% που ήδη υπολογίζει ανεπίσημα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από τους θεσμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Σε όλο αυτό βέβαια η αγορά δεν ξεχνά ότι την Πέμπτη αναμένεται η ΕΚΤ να ανακοινώσει τα επιτόκια της Ευρωζώνης, καθώς και τις ενδεχόμενες αλλαγές στην αγορά περιουσιακών στοιχείων στα πλαίσια στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πολλά ξένα χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής ώστε να τοποθετηθούν αναλόγως. Μάλιστα, η επικείμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με τον όγκο των αγορών τίτλων υπό το πρόγραμμα PEPP για το δ’ τρίμηνο έχει προκαλέσει βραχυπρόθεσμη αναταραχή στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 0,86%, από τα επίπεδα του 0,55% μόλις στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 2,27%, με τις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΔΕΗ και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Κοντά στο 1% ήταν και οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ και Titan.

Υπό έλεγχο κράτησαν τις πιέσεις τους οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, ενώ στον αντίποδα, μόλις οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ κατάφεραν στον FTSE 25 να κλείσουν σε θετικά εδάφη.