Σαρηγιάννης – Αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα στα τέλη Σεπτέμβρη

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας μίλησαν ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα και όπως τόνισε, αυτό είναι θετικό.

Ωστόσο όπως εκτιμά, στα τέλη του Σεπτέμβρη θα ξεπεράσουμε τα 5 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως και ο αριθμός να φτάσει τα 5.200, με βάση τα ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα.

«Οι δείκτες των ασθενών στις ΜΕΘ και των νεκρών θα διαγράψουν μια ανοδική πορεία. Στα μέσα-τέλη του Οκτώβρη θα δούμε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Από την άλλη ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων και την απειλή της μετάλλαξης Δ : «Θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη διασπορά του ιού στα σχολεία λόγω της μετάλλαξης Δ», ανέφερε.

Τέλος όπως τόνισε ο καθηγητής, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κολλήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι ακόμα και κάποιοι από τους εμβολιασμένους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ρουτίνα ο καθημερινός θάνατος 40 συνανθρώπων μας.

«Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα»

«Δύσκολο» χαρακτήρισε από την πλευρά της το ξεκίνημα των σχολείων η Αθηνά Λινού, παρατηρώντας πως «τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού».

«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμφωνεί με το σχέδιο για το 50+1, ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί «καθόλου».

Η Αθηνά Λινού εξήγησε, μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1, πως «οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».

Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την προτροπή ορισμένων γιατρών για την αποφυγή εμβολιασμού, μέχρι να γίνουν έρευνες στη χώρα μας. «Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα», επεσήμανε καταληκτικά η Αθηνά Λινού.