Πανηγυρισμοί Παλαιστίνης για απόδραση μαχητών… «αλά Casa de Papel» από φυλακές στο Ισραήλ (PICS)

Συναγερμός στην ισραηλινή αστυνομία η οιποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναζητά έξι Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που διέφυγαν χθες το βράδυ από μια εγκατάσταση υψηλής ασφάλειας στο βόρειο Ισραήλ έπειτα από μια απόδραση που παραπέμπει σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πέντε από τους κρατούμενους είναι μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ ενώ ο έκτος πρώην διοικητής ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με το κόμμα Φάταχ.


Και οι έξι κρατούνταν στο ίδιο κελί και έσκαψαν ένα τούνελ για να αποδράσουν από τη φυλακή Γκιμπόα που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ.

Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει οδοφράγματα και πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή. Πιστεύεται ότι οι άνδρες κατευθύνονται ήδη προς την Τζένιν, όπου η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί ελάχιστο έλεγχο και όπου οι μαχητές τις τελευταίες εβδομάδες συγκρούστηκαν ανοιχτά με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι κρατούμενοι διέφυγαν από τη φυλακή Γκιμπόα εν μία νυκτί. Υποτίθεται ότι είναι μία εκ των υψίστης ασφαλείας φυλακών του Ισραήλ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού εξηγεί πως οι άνδρες διέφυγαν μέσα από την σήραγγα που δημιούργησαν και φαίνεται ότι έλαβαν κάποια εξωτερική βοήθεια για να το επιτεύξουν.

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ δείχνουν τμήμα που υποτίθεται ότι ήταν το τέλος της σήραγγας διαφυγής, με μία εικόνα από αυτές να αποτυπώνει έναν Ισραηλινό άντρα ασφαλείας με μαύρη μπλούζα να επιθεωρεί μια τρύπα στο έδαφος.

Η είδηση της απόδρασης προκάλεσε έντονο ξέσπασμα πανηγυρισμών στις ομάδες μαχητών της Παλαιστίνης που κυριολεκτικά γιορτάζουν το γεγονός στους δρόμους της Παλαιστίνης.

“Αυτή είναι μια μεγάλη ηρωική πράξη, η οποία θα προκαλέσει σοβαρό σοκ στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας και θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον στρατό και ολόκληρο το σύστημα στο Ισραήλ”, δήλωσε ο Νταούντ Σεχάμπ, εκπρόσωπος της ισλαμικής ομάδας μαχητών.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαουζί Μπαρχούμ σχολίασε την απόδραση με τον ίδιο τρόπο, λέγοντας πως δείχνει ότι «ο αγώνας για την ελευθερία με τον κατακτητή είναι συνεχής και εκτεταμένος, μέσα στις φυλακές. και έξω για να αποσπάσετε αυτό το δικαίωμα »,

Ο στρατός ανέφερε ότι μεταξύ των φυλακισμένων περιλαμβάνεται ο Ζακαρίγιε Ζουμπέιντι, πρώην ηγέτης των μαχητών στην πόλη Τζένιν της βόρειας Δυτικής Όχθης, καθώς και τρεις μαχητές που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο Ζουμπέιντι ήταν ηγέτης στην Ταξιαρχία Μαρτύρων Al Aqsa, συνδεδεμένη με το κίνημα της Φατάχ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης πριν από 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: AP

Πηγή: Arabnews