Κεραμέως – Δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων – Τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τη λειτουργία των πανεπιστημίων μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως δήλωσε η υπουργός στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Οι Αταίριαστοι», αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν  τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης. Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων λόγω κοροναϊού είναι αρνητική.

Στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ 2 φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του  πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος σε τμήμα

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος: «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι: «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος». 

Για τα πανεπιστήμια

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τόνισε η υπουργός.