Αρχίζουν οι καταθέσεις των συγγενών της πτήσης 17 της Malaysian Airlines

Δεκάδες συγγενείς των 298 θυμάτων της πτήσης 17 της Malaysian Airlines, που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, το 2014, θα αρχίσουν να καταθέτουν τη Δευτέρα στη δίκη δολοφονίας τεσσάρων φυγόδικων υπόπτων που κατηγορούνται για την επίθεση.

Το αεροσκάφος πετούσε από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ όταν χτυπήθηκε από, όπως λένε οι διεθνείς ερευνητές και εισαγγελείς, έναν ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

Τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός πολίτης, όλοι ύποπτοι για βασικούς ρόλους στις αυτονομιστικές δυνάμεις, δικάζονται για φόνο. Η Μόσχα αρνήθηκε να εκδώσει όσους βρίσκονται στη Ρωσία και αρνείται κάθε ευθύνη. Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη τη Μόσχα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι σε έδαφος που ανήκε σε φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούσαν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.

Το δικαστήριο έχει προγραμματίσει τρεις εβδομάδες για ακροάσεις των ομιλιών των συγγενών και θα εξετάσει επίσης περίπου εκατό γραπτές καταθέσεις που παρείχαν άλλα μέλη.

Μετά από χρόνια συλλογής στοιχείων, μια ομάδα διεθνών ερευνητών κατέληξε τον Μάιο του 2018 ότι ο εκτοξευτής που χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον πύραυλο ανήκε στην 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικών Πυραύλων της Ρωσίας.

Οι ύποπτοι που έχουν διαφύγει δικάζονται εδώ και ενάμιση χρόνο. Μόνο ένας έστειλε δικηγόρους να τον εκπροσωπήσουν, έτσι ώστε η υπόθεση να μην θεωρηθεί εντελώς ερήμην σύμφωνα με το Ολλανδικό Δίκαιο.

Οι διαδικασίες πέρασαν σε κρίσιμο στάδιο τον Ιούνιο, όταν οι εισαγγελείς άρχισαν να παρουσιάζουν στοιχεία και θα αρχίσουν να καλούν μάρτυρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters