Διλήμματα για ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ΔΕΘ

Της Νίκης Ζορμπά

Έχουν πάρει “φωτιά” οι συσκέψεις Τσίπρα για την οργάνωση της επίσκεψής του στη ΔΕΘ στις 18-19 Σεπτεμβρίου μεν, αλλά “φωτιά” έχουν πάρει και οι συζητήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό “σήμα” που θα εκπέμψει ο πρόεδρός του.

Η απόφαση να ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές το κόμμα και να βγει στην αντεπίθεση με την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς ήταν ειλημμένη στην Κουμουνδούρου αρκετές μέρες ως στρατηγική επιλογή, ως είχε αναφέρει το “Κ” στο προηγούμενο φύλλο του. Μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ως ευκαιρία να γίνει η στρατηγική τους επιλογή να ανεβάσουν τα ντεσιμπέλ άμεσα υλοποίησιμη.

Τίτλοι τέλους

Το έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο αρχικός σχεδιασμός, άλλωστε, στη σύσκεψη του πολιτικού κέντρου υπό τον ίδιο με συμμετοχή της αρμόδιας τομεάρχη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, είχε τον στόχο να εμπλουτίσει την αντιπολιτευτική του ατζέντα με “πόλεμο” για το ασφαλιστικό. Μεσολάβησαν οι εξελίξεις με τον ανασχηματισμό και το θέμα “θάφτηκε”, οδηγώντας και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε “επαναπροσδιορισμό” προτεραιοτήτων.

Εξού και άδραξε την ευκαιρία, αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής, να επισπεύσει την ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και −κυρίως− τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί “τίτλων τέλους” στα περί συνεννόησης που φερόταν διατεθειμένος να προχωρήσει με την κυβέρνηση, άλλα πέρασε απολύτως “απέναντι”, επιλέγοντας στροφή 180 μοιρών με σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: πολιτικός απατεώνας, πολιτική αγυρτεία, αμοραλισμός και άλλα σχετικών αποχρώσεων και περιεχομένου που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι δεν έχει καμία διάθεση για πολιτικό “φλερτ”, έστω προσχηματικό.

Αποδρομή

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας έπιασε το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει πριν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, επαναλαμβάνοντας τα περί κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή. Για “φθορά” της κυβέρνησης με ταχείς ρυθμούς μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, εδώ και μήνες. Το ζήτημα πια είναι, πέρα από τη ρητορική του (η οποία δεν επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα), αν έχουν όντως αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να το πιστεύουν κιόλας πως η κυβέρνηση βρίσκεται “σε σημείο καμπής”.

Επ’ αυτού, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνα που δεν συμμερίζονται πάντα τις αισιόδοξες αναγνώσεις της Κουμουνδούρου, διατύπωνε την εκτίμηση στο “Κ” πως η κυβέρνηση βρίσκεται αναμφισβήτητα σε “σημείο καμπής”. Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, είναι αν θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το σημείο καμπής με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες όλες οι κυβερνήσεις, ιδίως στα μέσα του βίου τους, επομένως θα μπορέσει να ανασυνταχθεί, ή αν έχει αρχίσει το “ξήλωμα” του κυβερνητικού πουλόβερ. Βεβαιότητα ως προς αυτό δεν έχει, σε αντίθεση με έτερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, που είναι πεπεισμένοι πως εφεξής για την κυβέρνηση επιταχύνεται η φθορά και αρχίζουν να σωρεύονται τα προβλήματα.

Πέραν των πολιτικών της, οι οποίες παγίως, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προς “όφελος των συμφερόντων και της ελίτ”, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως η καθημερινότητα, με τις ανατιμήσεις και την αύξηση των λογαριασμών στο ρεύμα, θα είναι “επιταχυντής” της κυβερνητικής φθοράς.

Αυτό το σήμα εξέπεμψε, σε συνέντευξή του (“Στο Κόκκινο”) και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για “κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, και καταλήγοντας πως “η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες”.

Αν μέχρι τώρα το “κλειδί” για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η “απομάγευση” των μετακινούμενων ψηφοφόρων από την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχειριστική της ικανότητα, τώρα οι ελπίδες τους επενδύονται και στη χρήση άλλων εργαλείων: την καθημερινότητα του πολίτη σε ό,τι αφορά (και) την αγοραστική του δύναμη.

Υπ’ ατμόν

Όλων τούτων δοθέντων, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μόλις χθες (Παρασκευή) την προετοιμασία του για την ομιλία του στη ΔΕΘ και τη συζήτηση που φουντώνει στο εσωτερικό του κόμματος για το “στίγμα” που θα πρέπει να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, τα διλήμματα πληθαίνουν.

Κατ’ αρχάς το βέβαιον είναι πως ο κ. Τσίπρας, έπειτα από δύο χρόνια που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα επιχειρήσει να δώσει σήμα πως κινείται πια στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της “πολιτικής αλλαγής”. Εδώ και μήνες, άλλωστε, σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή, κυρίως σχετικά με νομοθετήματα της κυβέρνησης (παιδεία, πτωχευτικός και το ασφαλιστικό πρόσφατα), δηλώνει ότι θα τα “ξηλώσει μια προοδευτική κυβέρνηση” από τις πρώτες μέρες που θα αναλάβει τη διαχείριση του τόπου.

Είναι δεδομένο, στο πλαίσιο αυτό, ότι στοχεύει σε… “πρωθυπουργική” εμφάνιση το διήμερο που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφερθεί ευάριθμες φορές στα περί πολιτικής αλλαγής που οφείλει να διεκδικήσει το κόμμα του ως “κορμός της προοδευτικής παράταξης”.

Μοιραία, οι ζυμώσεις μεταξύ στελεχών κινούνται και γύρω από το δίλημμα “εάν ήρθε η ώρα να ζητήσουμε εκλογές”, με τις σχετικές συζητήσεις να είναι “ζωηρές”, καθ’ όσον –προς ώρας τουλάχιστον− σχετικό νεύμα από την Κουμουνδούρου δεν υπάρχει. Δεν διευκολύνουν οι δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ για τέτοια… αιτήματα άλλωστε, αφού, παρά την αποτύπωση της κυβερνητικής φθοράς λόγω πυρκαγιών στα ευρήματά τους, άλλον τι το φοβερά ανατρεπτικό σε όφελος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφουν.

Υπάρχει πάντα και ο παράγοντας “πανδημία”, που μέχρι τώρα αιτιολογούσε τη δυστοκία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει κάλπες.