Αυστραλία- covid-19: Σχεδόν 1.700 κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα

Η Αυστραλία κατέγραψε 1.684 νέα κρούσματα covid-19 σήμερα την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης προκειμένου να αρθούν τα lockdown που έχουν επιβληθεί εδώ και εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι – σε σύνολο πληθυσμού περίπου 25 εκατομμύρια—στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπέρα ζουν σε καθεστώς lockdown προκειμένου να ανασχεθεί αυτό το κύμα της επιδημίας, το χειρότερο μέχρι στιγμής, το οποίο οφείλεται κυρίως στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε 1.485 νέα κρούσματα covid-19 και τρεις θανάτους από τη νόσο, ενώ η Βικτόρια 183 νέα κρούσματα και η Καμπέρα 15. Εξάλλου μία μόλυνση αναφέρθηκε στο Κουίνσλαντ, το οποίο όμως δεν βρίσκεται σε lockdown.

Βάσει των υφιστάμενων περιορισμών έχουν κλείσει τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία μέχρι να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 τουλάχιστον το 70% των Αυστραλών άνω των 16 ετών.

Εξάλλου βάσει του σχεδίου αυτού η Αυστραλία ενδέχεται να αρχίσει να ανοίγει τα διεθνή σύνορά της, που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, όταν το 80% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί.

“Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο εμβολιασμού, η ζωή θα μοιάζει και θα είναι καλύτερη και σίγουρα δεν θα έχουμε ξανά lockdown σε πολιτειακό επίπεδο όταν φτάσουμε στο 80% των πλήρως ανοσοποιημένων”, δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όμως ο στόχος μοιάζει μακρινός, καθώς αυτή τη στιγμή μόλις το 37% των Αυστραλών που μπορούν να εμβολιαστούν το έχει πράξει λόγω ελλείψεων στο εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 και των δισταγμών των πολιτών έναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Βάσει του τρέχοντος ρυθμού, ο στόχος του 70% ενδέχεται να έχει επιτευχθεί στο τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επανέλαβε ότι η επιδημία που οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, όπως συνέβη με προηγούμενα ξεσπάσματα της επιδημίας, αλλά μόλις επιτευχθούν οι εμβολιαστικοί στόχοι θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών.

“Και όλοι μας θα μπορέσουμε να κάνουμε σχέδια για να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μας, με όλους τους αγαπημένους μας στο τραπέζι”, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Herald Sun.

“Κανείς δεν θέλει η covid να κλέψει τα Χριστούγεννα και έχουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που θα το διασφαλίσει”, πρόσθεσε.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί λίγα λιγότερα από 62.000 κρούσματα covid-19 και 1.040 θάνατοι μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ