Τυφώνας Άιντα: Τουλάχιστον 46 οι νεκροί – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε υπόγεια σπιτιών και αυτοκίνητα από τα ορμητικά νερά

Οι ΗΠΑ θρηνούν τους νεκρούς από τους φονικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Άιντα στις ανατολικές ακτές αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 46 νεκρούς.

Στη Νέα Υόρκη, δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα υπόγεια των σπιτιών τους που πλημμύρισαν από τα ορμητικά νερά ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ  πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Ο δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου», Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμα αφύπνισης που θα μπορούσαμε να λάβουμε».«Βρισκόμαστε σε έναν νέο κόσμο τώρα», πρόσθεσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ότι η ένταση και η συχνότητα των καταιγίδων αυξάνονται και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα «διαφορετικά» και «γρήγορα».

hurricane_ida
hurricane_ida2

Από τον Λευκό Οίκο χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ειδοποιηθεί από τις αρχές να είναι σε εγρήγορση υπό το φόβο σφοδρών πλημμυρών.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και σήμερα ενώ, ορισμένα ποτάμια στα βορειοανατολικά της χώρας αναμένεται να υπερχειλίσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

hurricane_ida4
hurricane_ida5

«Εκεί που βρισκόμαστε είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν καθώς πενθούμε», δήλωσε στον δημοσιογράφο του CNN Κρις Κουόμο του CNN η Αμρίτα Μπάγκουαντιν, κάτοικος του Κουίνς της Νέας Υόρκης.

hurricane_ida3

Στο Νιου Τζέρσει, πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε απέραντα ποτάμια. Σε πολλά σημεία το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι στο Νιου Τζέρσεϊ έχασαν τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα, εκ των οποίων, οι τέσσερις βρέθηκαν νεκροί σ’ ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, δήλωσε ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι μιλώντας στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε επίσης ότι δεκάδες αγνοούνται.

«Οι περισσότεροι νεκροί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους», υποστήριξε ο Φιλ Μέρφι. Πρόσθεσε επίσης ότι, αν και οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί για την έλευση της Άιντα, οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες απ΄ότι ανέμεναν.