Σχολεία – Γ.Γ. υπουργείου Παιδείας: Διαφορετική αντιμετώπιση σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς αν βρεθεί κρούσμα

Με ποια μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία και τι θα γίνει αν βρεθεί κρούσμα – Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης μίλησε για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία – «Στόχος μας η επιστροφή στην καθημερινότητα για τα παιδιά»

Για το άνοιγμα των σχολειών, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αλλά και το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠαιδείαςΑλέξανδρος Κόπτσης.

«Εάν εμφανιστεί κρούσμα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους εμβολιασμένους. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα έχουν περισσότερα εργαστηριακά τεστ πια, εφόσον υπάρχει κρούσμα στην τάξη, για το επικίνδυνο διάστημα, περίπου 7 ημερών. Για τα παιδιά που θα έχουν άμεση επαφή με το κρούσμα, πιθανόν να υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση, πάντως μόνο το κρούσμα θα μπαίνει σε καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Κόπτσης.

«Το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα»

Σε κάθε περίπτωση πάντως το σχολείο δεν θα αναστέλλει την λειτουργία του για ένα κρούσμα, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός, τόνισε ο κ. Κόπτσης. Κατά τα άλλα, ό,τι ίσχυε πέρσι θα ισχύσει και φέτος σε σχέση με τα μέτρα προστασίας, δηλαδή χρήση μασκών, αντισηπτικών. Όσο αφορά το πώς θα μπαίνουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί και μαθητές, η γενική γραμμή είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν στο σχολείο, αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Αν όχι, με δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Για τους μαθητές άνω των 12 ετών, θα χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα επιδεικνύουν αρνητικό αυτοδιαγνωστικό (self test) τεστ δύο φορές την εβδομάδα, που θα δίνονται δωρεάν από το δημόσιο.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα για τα παιδιά, «το χρωστάμε στους μαθητές να λειτουργήσει το σχολείο δια ζώσης, όπως είναι στην κανονικότητά του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης, ενώ πρόσθεσε πως εκδόθηκε και σήμερα στέλνεται στα σχολεία ένας οδηγός για διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και παρεμβάσεων που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς στην σχολική κοινότητα, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 80%, ενώ καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό εμβολιασμένων μαθητών.

Αναφορικά με το πώς θα αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, «έχουμε δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα και αν δημιουργούνται κενά στα σχολεία λόγω εκπαιδευτικών που νοσούν ή δεν μπαίνουν στην τάξη για άλλους λόγους, μέσω της πλατφόρμας, τους καλούμε αυθημερόν, ανάλογα με την ετοιμότητά τους, να παρουσιαστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες, ώστε να κλείσουμε τα κενά αυτομάτως», είπε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.