ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν μεταβαίνει στη Λουιζιάνα, πρώτη Πολιτεία που επλήγη από τον κυκλώνα Άιντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει σήμερα στη Λουιζιάνα, πρώτη Πολιτεία που επλήγη από τον κυκλώνα Άιντα, όπου αναμένεται για μια ακόμη φορά να απευθύνει έκκληση για ενότητα απέναντι στην απορρύθμιση του κλίματος.

Τα ταξίδι αυτό πραγματοποιείται ενώ, βορειότερα, η περιοχή της Νέας Υόρκης προσπαθεί ακόμη να κλείσει τις πληγές της από τις ξαφνικές πλημμύρες που οφείλονταν στο πέρασμα της ‘Αιντα — που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα από κυκλώνα που ήταν αρχικά — στις οποίες τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν μετά τη χαοτική ολοκλήρωση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, το οποίο στο εξής είναι στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί αρχικά στη Νέα Ορλεάνη όπου θα συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους.

Στη συνέχεια, θα αποτιμήσει, από ελικόπτερο, τις ζημιές σε ορισμένες ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σίγουρα βιάστηκε να επιστρέψει στις εθνικές υποθέσεις, αναμένεται κατά το ταξίδι αυτό, διάρκειας μια μέρας, να επιμείνει στην ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία η κλιματική αλλαγή καθιστά συχνότερα.

Η καταιγίδα, αλλά και οι φωτιές που συνεχίζουν να κατακαίουν ένα τμήμα της αμερικανικής Δύσης, είναι “μια ακόμη προειδοποίηση” για το θέμα.

“Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί”, δήλωσε την Πέμπτη.

Ο κυκλώνας ‘Αιντα έπληξε τη Λουιζιάνα την Κυριακή, προκαλώντας πολύ μεγάλες υλικές ζημιές και κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Στη συνέχεια, ως καταιγίδα πλέον συνέχισε την πορεία της προς τον βορρά, διασχίζοντας αρκετές ανατολικές Πολιτείες.

Η καταιγίδα ‘Αιντα μπορεί να αποδειχθεί η πιο δαπανηρή καταστροφή λόγω των καιρικών συνθηκών στην ιστορία, είχε δηλώσει την Τετάρτη ο ΟΗΕ