Πάτρα: 550 «φύλλα πορείας» στα Νοσοκομεία της Πόλης

Εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία επιδίδονται οι αποφάσεις αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ στην περιοχή μας.

Στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας ο αριθμός των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, δεν ξεπερνά τους 550 και ήδη οι υπηρεσίες προχώρησαν στις αναγκαίες ανακατανομές προσωπικού για να μην παρουσιαστούν προβλήματα.

Ο κ. Καρβέλης απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς ακόμα και την ύστατη ώρα να εμβολιαστούν απέναντι στην πανδημία, τονίζοντας πως πριν εκπνεύσει η προθεσμία παρατηρήθηκε μια ροή υγειονομικών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ωστόσο, από νωρίς χθες το πρωί, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας νέα στάση εργασίας για σήμερα (7-11 π.μ.) ενώ θα συμμετάσχουν στην στάση που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ από τις 11 π.μ.- 3 μ.μ. (όπως συνέβη και χθες), ενώ ετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αυτοκινητοπομπή και με μαύρες σημαίες στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι δε θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί και ήδη προαναγγέλουν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: «ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΓΝΠ Γρηγόρης Ευαγγελάτος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και μη, διαμαρτύρονται στο μέτρο της υποχρεωτικότητας και επανέλαβε την άποψη ότι «κάνουμε έκκληση για μια ακόμα φορά στον νέο Υπουργό να δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων προκειμένου να πειστούν οι συνάδελφοι ενόψει του 4ου κύματος της πανδημίας αλλά και να περάσουν στην Υγειονομική Επιτροπή οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει διάφορα πιστοποιητικά. Η διοίκηση οφείλει να απομακρύνει την παραμικρή τους φοβία και να τους ενημερώσει με επιστημονικά δεδομένα. Δεν είμαστε αντεμβολιαστές, λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα».

Σημείωσε, επίσης, πως λόγω των κινητοποιήσεων πολλοί εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να καταθέσουν τα πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού γεγονός για το οποίο, όπως ανέφερε, δύο υγειονομικοί που υπηρετούν σε Χειρουργικές Κλινικές και στον Παθολογικό Τομέα χθες δεν μπόρεσαν να εργαστούν, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ασάφεια στην διαδικασία. «Δεν μπορεί οι χθεσινοί ήρωες της υγείας να βρίσκονται στους δρόμους», καταλήγει καλώντας όλους να στηρίξουν τους υγειονομικούς.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» ανέφερε πως χθες δεν λειτούργησε η διοικητική υπηρεσία και μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχαν επιδοθεί αποφάσεις στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι ανέρχονται σε 240.

«Το κλίμα είναι βαρύ στους συναδέλφους, εχθρικό προς τους διοικούντες και εκρηκτικό θα έλεγα. Αντιδρούν οι συνάδελφοι στην υποχρεωτικότητα του μέτρου και όχι στον εμβολιασμό. Η απόφαση της αναστολής εργασίας θα προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά και λειτουργικά προβλήματα, το νοσοκομείο θα διασαλευτεί. Δεν υπάρχει σχέδιο, καλύπτουν τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού. Η προχειρότητα και η επιπολαιότητα σε όλο της το μεγαλείο», δήλωσε στην «Γ» ο κ. Πετρόπουλος τονίζοντας πως «πέραν από τις κινητοποιήσεις, θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας».

ΑΡΓΗΣΕ Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οι επιδόσεις των αποφάσεων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας αναμένεται σήμερα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι αργά το απόγευμα, εξαιτίας της υπολειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών λόγω των καταλήψεων. Παράλληλα, τα νοσοκομεία προέβησαν σε ανακατανομή προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να καλυφθούν οι ανάγκες για τις εφημερίες.

Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας και αφορά τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσηλευτικές δομές αλλά και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι σε Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία και Ομάδες Υγείας.

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου