Νέα Ζηλανδία: Μείωση των κρουσμάτων, το λοκντάουν αποδίδει λένε οι αρχές


Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα μία μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, αποτελεί ένδειξη ότι το λοκντάουν που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο αποδίδει, περιορίζοντας την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Οι αρχές ανέφεραν σήμερα 49 νέα περιστατικά μόλυνσης, τα οποία εντοπίστηκαν στο Όκλαντ που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων, με το συνολικό αριθμό των μολύνσεων να έχει αυξηθεί σε 736 κρούσματα.

“Ο τελευταίος χαμηλός αριθμός είναι ενθαρρυντικός και ακριβώς δείχνει ότι το επίπεδο συναγερμού 4 του λοκντάουν αποδίδει, ακόμη και κατά της Δέλτα”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη μεγαλύτερη πόλη του Όκλαντ, αλλά και στη γειτονική περιοχή του Νόρθλαντ παραμένουν υπό την εφαρμογή αυστηρού λοκντάουν επιπέδου 4, αλλά οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς σε άλλες περιοχές.

“Οι αριθμοί μας κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο…, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο”, δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. “Το σημαντικό πράγμα είναι ότι βλέπουμε κάποιες θετικές τάσεις” πρόσθεσε η ίδια.

Η περιοχή του Νόρθλαντ θα πέσει στο επίπεδο συναγερμού 3 από τα μεσάνυχτα είπε η Άρντερν.

Η επιβολή λοκντάουν από την ίδια, αλλά και το κλείσιμο των διεθνών συνόρων από το Μάρτιο του 2020 έχουν πιστωθεί για τη μείωση των κρουσμάτων της COVID-19 και τη σταδιακή απελευθέρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων από τους περιορισμούς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με την καθυστερημένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όπως επίσης για τα αυξημένα κόστη για τη χώρα που έχει άμεση εξάρτηση από το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% του πληθυσμού των 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό εμβολιασμού μεταξύ των πλουσίων χωρών της ομάδας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ