Γερμανικός Τύπος: Στους δρόμους κατά του υποχρεωτικού εμβολίου

Στις απεργίες στον τομέα της υγείας κατά τoυ υποχρεωτικού εμβολιασμού και της αναστολής εργασίας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Αναφορές και στην πετρελαιοκηλίδα στην Κύπρο.

Στις απεργίες υγειονομικών στην Ελλάδα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων αναφέρεται η Zeit Online, σημειώνοντας: “Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως περιττό, διότι το 95 % των γιατρών και το 90 % των υπολοίπων εργαζομένων των μεγαλύτερων νοσοκομείων έχει ήδη εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι στόχος της ήταν να προστατεύσει τα νοσοκομεία από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους υγειονομικούς.”

Η Zeit υπενθυμίζει ακόμη ότι: “τον Αύγουστο, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Η πίεση προς τα νοσοκομεία αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σχεδόν το 64 % των ενηλίκων πολιτών έχουν πλήρως εμβολιασθεί, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 70%.”

Η πετρελαιοκηλίδα και τα Βαρώσια

Στη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από τη Συρία και απειλεί με οικολογική καταστροφή τις ακτές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αναφέρεται η Tageszeitung.”Σε μεγάλο βαθμό απειλούνται κυρίως ανέγγιχτες παραλίες στην αραιοκατοικημένη χερσόνησο της Καρπασίας. Η περιοχή, στην οποία θαλάσσιες χελώνες, που αποτελούν σπάνιο είδος, γεννούν τα αυγά τους, βρίσκεται στην περιοχή της διεθνώς μη αναγνωρισμένης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’” αναφέρει η ΤΑΖ σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν προς το παρόν ληφθεί “δύσκολα μπορούν να αποτρέψουν μια καταστροφή: βάσει δορυφορικών εικόνων η πετρελαιοκηλίδα έχει μήκος περίπου 36 χιλιόμετρα.”

Κλείνοντας η εφημερίδα του Βερολίνο σημειώνει: “Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους βοήθεια για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Η σχέση μεταξύ του Βορρά, που καταλήφθηκε από τουρκικά στρατεύματα μετά το ελληνικό πραξικόπημα το 1974, και του νότιου μισού της χώρας θεωρείται ότι έχει παγώσει. Πιο πρόσφατα, η τουρκοκυπριακή πλευρά απείλησε να εποικήσει την αποκλεισμένη πρώην ελληνική πόλη των Βαρωσίων”.

Καμία διαφυγή από την κληρονομιά Μέρκελ;

Από τα σχόλια του γερμανικού τύπου δεν λείπει φυσικά ο προεκλογικός αγώνας, με όλα τα κόμματα να εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η ddeutsche Zeitung σχολιάζει την παρέμβαση στον προεκλογικό αγώνα της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επέκρινε εκ των προτέρων τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο και αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς για μία ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με την Αριστερά.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα: “Για πολύ καιρό ο Άρμιν Λάσετ (CDU) δεν ήξερε τι να κάνει πραγματικά με την κληρονομιά της Μέρκελ. Να την αποδεχθεί; Να την κλωτσήσει; Τελικά αποφάσισε και τα δύο. Τα χρόνια με τη Μέρκελ ήταν καλά, αλλά τώρα χρειάζεται αλλαγή (….) Ο Σολτς από τη μεριά του (SPD) κατάλαβε από νωρίς ότι οι ψηφοφόροι της Μέρκελ δεν επιθυμούν αλλαγή πολιτικού στιλ. Και το νέο που παρουσιάζει ο Λάσετ, φαίνεται ήδη αρκετά παλιό, ονόματι Φρίντριχ Μερτς. Συνεπώς, ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχθηκε η Χριστιανική Ένωση την παρέμβαση Μέρκελ, εμπεριείχε ένα ενοχλητικό μήνυμα για τον Λάσετ και την δική του Χριστιανική Ένωση: ότι ακόμη δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τη Μέρκελ”.

Δήμητρα Κυρανούδη

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle