Οι Ταλιμπάν θα περάσουν από δικαστήριο όσους Αφγανούς απελαθούν από την Ευρώπη

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν σκοπεύει να δεχθεί πίσω τους Αφγανούς πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο θα απορροφηθούν από τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι τελευταίοι επιστρέφοντας στο Αφγανιστάν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν που επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας μέχρι πρότινος τηρούσε σκληρή στάση απέναντι στους Αφγανούς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προσφάτως, όμως, ο Καρλ Νέχαμερ, παραδέχθηκε ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν, προσθέτοντας ότι θέλει να δημιουργηθούν “κέντρα απέλασης” σε γειτονικές χώρες που θα δέχονται Αφγανούς πρόσφυγες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, δήλωσε συγκεκριμένα στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η κυβέρνησή του θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους απελαθέντες.

“Ναι. Θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει τί θα κάνει μαζί τους”, δήλωσε ο Zabihullah όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί Αφγανούς αιτούντες άσυλο στη Γερμανία ή την Αυστρία των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν ή έχουν διαπράξει εγκλήματα στις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, υπό ποια λογική θα οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών ή τί “ποινή” θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επανέλαβε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών, στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

“Θα διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που δικαιούνται οι γυναίκες στο πλαίσιο της Σαρία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.