Ήπια πτώση με χαμηλές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σε ασκήσεις ισορροπίας εντός στενού εύρους επιδίδεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφενός συντάσσεται με το διεθνές κλίμα αναμονής του συμποσίου του Jackson Hall, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να κρατήσει τα εβδομαδιαία κέρδη του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,24% στις 913,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 6,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.189,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,44% στις 554,61 μονάδες.

Ήπια πτώση με χαμηλές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Ελλείψει εσωτερικών καταλυτών το ΧΑ δεν μπορεί να μην συνταχθεί με το διεθνές κλίμα αναμονής για την ομιλία του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, στο ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει την ομιλία Πάουελ για νέα στοιχεία για το πώς και πότε θα ξεκινήσει η Fed να μειώνει τις αγορές ομολόγων (tapering) που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Χαμηλά ο τζίρος

Αν και η αγορά βελτίωσε τις προηγούμενες ημέρες τον τζίρο της, σήμερα, οι συναλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και όπως σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο όγκος συναλλαγών είναι όντως απογοητευτικός. Δείχνει ότι “φρέσκο χρήμα” δεν πείθεται να “παρκάρει” στο ΧΑ. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, όμως, επίσης αποδεικνύει ότι αυτοί που έχουν “χαρτιά” δεν τα διανέμουν, τουλάχιστον όχι επιθετικά.

Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, όντας πάνω από τους περισσότερους ΚΜΟ, η ανοδικότητα της τάσης του ΓΔ επιβεβαιώνεται. “Θα αποφύγουμε να “κοντράρουμε” τη δυναμική της αγοράς και διατηρούμε στο “ραντάρ” μας τους επιμέρους επιλεγμένους τίτλους που έχουν δείξει ότι μπορούν να “κουβαλήσουν το κάρο” πάνω από το εξαετές υψηλό των 950 μονάδων”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Titan και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 1,96% και 1,76% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, Εθνική, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ είναι στο +1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Aegean, Motor Oil, ΟΛΠ, Λάμδα και ΟΠΑΠ.