Η Πάτρα της δημιουργίας

Άρθρο του Στάθη Πολίτη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ & παρατηρητή ΔΣ ΚΕΔΗΠ Πατρινό Καρναβάλι

 

Αν έχεις μάτια ανοιχτά, το βλέπεις κάθε μέρα.

Αν έχεις αισθήσεις ενεργές, το νοιώθεις συνεχώς γύρω σου.

Οι δυνάμεις της αδράνειας και του σκοταδισμού έχουν καταδικάσει την πόλη σε μια καθημερινότητα γκρίζα, ένα παρόν θλιβερό που δεν της αξίζει.

Δεν μας αξίζει.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήταν που ώθησε πριν δύο χρόνια μερικές δεκάδες Πατρινούς, να ξεκινήσουν το ταξίδι του σπιράλ. Η στόχευσή μας ήταν ξεκάθαρη: να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της δημιουργίας, καθώς μόνο με την κινητοποίηση αυτών μπορεί να επιτευχθεί η ριζική αλλαγή κατεύθυνσης που τόσο έχει ανάγκη η Πάτρα.

Τι έχουμε πετύχει στο διάστημα λειτουργίας του σπιράλ; Λιγότερα από όσα περιμένει η πόλη, περισσότερα από όσα μία νεογέννητη παράταξη, στηριζόμενη αποκλειστικά σε ιδίες δυνάμεις, θα μπορούσε να ελπίζει.

Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες του τελευταίου χρόνου, έχουμε κάνει αισθητή την παρουσία μας, αναδείξαμε θέματα της πόλης που παρέμεναν ξεχασμένα στα ντουλάπια, έχουμε καταθέσει σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων, διατηρούμε δυναμική και ευπρεπή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Το πλέον σημαντικό, καθημερινά όλο και περισσότεροι ενεργοί πολίτες συντάσσονται στο πλευρό μας με αισιοδοξία και πείσμα για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την Πάτρα των ονείρων μας.

Ξεκάθαρα, ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός και γεμάτος με διαφόρων ειδών εμπόδια. Δεν θα μπορούσε όμως να ήταν αλλιώς.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα ώστε να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας. Δεν μπορεί η Πάτρα να αρκείται στα ελάχιστα, δεν μπορεί να αποδέχεται τα οπισθοδρομικά.

Όλο αυτό πάει κόντρα στο DNA της, στο οποίο είναι ανεξίτηλα εγγεγραμμένες η ανοιχτοσύνη και η συνέργεια, ο κοσμοπολιτισμός και η προοδευτικότητα.

Όσο και να θέλουν οι δυνάμεις του σκοταδισμού, δε θα μπορέσουν να αλλοιώσουν τον γενετικό κώδικα της πόλης. Έχουμε ορθώσει τείχος προστασίας απέναντί τους –και ήδη περνάμε στην αντεπίθεση.

Οι δυνάμεις της δημιουργίας θα πάρουν και πάλι την πόλη στα χέρια τους.

 

* Το άρθρο πρωτο-δημοσιεύτηκε στο δεύτερο φύλλο της εφημερίδας του σπιράλ που διανέμεται στην Πάτρα.