Γιατί οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται το άνοιγμα των σχολείων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σε επίπεδο νέων διαγνώσεων, την τελευταία εβδομάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σταθεροποίηση, σε υψηλά επίπεδα όμως. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους λεγόμενους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται ραγδαία.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν είναι καθοριστικές για την πορεία του τέταρτου κύματος. Η ημερομηνία συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων, που για τους ειδικούς θεωρείται πλέον χρονικό ορόσημο για τον έλεγχο της διασποράς. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από κοινού με το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” από την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

“Με τη σκέψη στα σχολεία που θα ξεκινήσουν και πάλι σε λίγες μέρες, όχι μόνο από τη θέση του λοιμωξιολόγου, αλλά κυρίως ως παιδίατρος και γονέας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους γονείς των εφήβων και να τους καλέσω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατόν. Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός των εφήβων ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο όπου ήδη στα τέλη Ιουλίου είχε εμβολιαστεί το 41% των εφήβων 12-17 ετών. Στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες έχουν συστήσει τον εμβολιασμό των εφήβων και έχουν ήδη πετύχει σημαντικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς” είπε χαρακτηριστικά.

“Πριν λίγες μέρες, στις 23 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Παιδίατρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων έναντι του SARS-CoV-2, όπου τονίζονται τα πολυάριθμα οφέλη του μαζικού εμβολιασμού των εφήβων και τοποθετούνται σαφώς υπέρ του άμεσου εμβολιασμού των εφήβων στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 3.220 κρούσματα ανά μέρα. Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια περίπου στο 3,5%, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά- τουριστικούς προορισμούς.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων κατά μια πενταετία, και σήμερα είναι στα 30 έτη. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα, ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά μέρα. Υπολογίζεται ότι 2.500 νοσηλεύονται στην επικράτεια. Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6.

Σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Σχεδόν ένας στους δύο είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευομένων ασθενών.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.