Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.37

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole, κατά τις οποίες έδωσε “σήμα” ότι η Federal Reserve αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, που πραγματοποιεί για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να “μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι “στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά”.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η οικονομία έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει να διανύσει ακόμη “πολύ δρόμος” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 245,64 μονάδες ή 0,70% στις 35.458,76 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,73% στις 4.502,10 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται κατά 0,82% υψηλότερα στις 15.070,40 μονάδες.

Η Wall Street σημείωσε απώλειες την Πέμπτη, καθώς σε δηλώσεις τους τρεις αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -οι Ρόμπερτ Κάπλαν, Τζέιμς Μπάλαρντ και Έσθερ Τζορτζ- σημείωσαν ότι η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από φέτος τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων τίτλων, ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Εξέλιξη που περιμένουν σε έναν βαθμό οι επενδυτές, με τις εκτιμήσεις όμως να διαφοροποιούνται ως προς το πότε θα ξεκινήσει ή πρέπει να ξεκινήσει το tapering.

Έτσι, οι επενδυτές από την αρχή της εβδομάδας αναμένουν με αγωνία τη σημερινή ομιλία που θα κάνει ο Πάουελ (ξεκινά 17:00 ώρα Ελλάδος) στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, όπου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει κάποιες ενδείξεις για το πότε η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει να περιορίζει το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε πέρυσι διοχετεύοντας κρίσιμη ρευστότητα στη αγορά για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν όσο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες ότι η ομιλία του Πάουελ δεν θα έχει “πυροτεχνήματα”.

“Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι της Deutsche Bank πιστεύουν ότι η ομιλία θα αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τα σχόλιά του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, και ως εκ τούτου δεν αναμένουν ένα ισχυρό σήμα στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι η ανακοίνωση για το tapering θα γίνει στην επόμενη συνάντηση στις αρχές Νοεμβρίου”, αναφέρει ο Χένρι Άλεν, αναλυτής της Deutsche Bank.

Ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής στην χρηματομεσιτική CMC Markets, προσθέτει ότι “η ομιλία του Πάουελ μπορεί κάλλιστα να θέσει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, με το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε απόφασης να εξαρτάται από το πόσο καλά θα είναι τα στοιχεία για την απασχόληση του Αυγούστου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα”.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο των μάκρο, ενέτειναν τις ανησυχίες για τις ολοένα αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει σύντομα τη σύσφιξη της νομισματικής της πολικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ, αύξηση κατά 1,1% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση της τάξης του 0,2%. Τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος δείκτης σε σχέση με τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 0,2%.

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, που διαμορφώθηκε στο 4,2%, έναντι προβλέψεων για 3,5%.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι πρόβλεψης για 0,2%.

Ο αντίστοιχος δομικός δείκτης σημείωσε αύξηση 3,6% σε ετήσια και 0,3% σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Οι ατομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 0,3%, όσο ακριβώς προέβλεπαν οι αναλυτές.