Αχαΐα: Πλήρης επικράτηση της μετάλαξης Δέλτα – Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Πάτρας

Negative test result by using rapid test device for COVID-19, novel coronavirus 2019 found in Wuhan, China

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «καίει» σε ολόκληρη τη χώρα καθώς τα κρούσματα και χθες ξεπέρασαν τις 3500 και συγκεκριμένα έφτασαν τα 3538.
Πιο ανησυχητικό όμως από τα κρούσματα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πιο μεταδοτική από όλα τα στελέχη του κορονοϊού και δυστυχώς έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε ολόκληρη την επικράτεια ενώ στο 100% είναι στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ηπειρο και στη Στερεά Ελλάδα. Στη Δυτική Ελλάδα η επικράτηση της Δέλτα φτάνει σχεδόν στο 97%.
Στην Αχαΐα κατά το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 256 κρούσματα του στελέχους Δέλτα, 39 του στελέχους Βήτα και 37 Αλφα.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου. Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Delta, 87 αφορούν στο Alpha και 36 αφορούν στο Βeta.

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.538 νέα κρούσματα εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.539 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (59.8% άνδρες).
Στην Αχαΐα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί σε πάνω από 100, καθώς χθες δηλώθηκαν 154 κρούσματα, στην Ηλεία 88 και στην Αιτωλοακαρνανία 67 κρούσματα.

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Σε 52 αυξήθηκαν χθες οι νοσηλείες στις κλινικές covid του ΠΓΝΠ, ενώ οι διασωληνώσεις μειώθηκαν σε 5 άτομα στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέα» η εικόνα παρέμεινε στάσιμη με 43 νοσηλευόμενους στις κλινικές κορονοϊού και 6 διασωληνωμένους ασθενείς στη ΜΕΘ.

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ RAPID TESTS

Στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού και λόγω της έξαρσης της πανδημίας, με πρωτοβουλία της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ πραγματοποιούνται καθημερινά δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στο Επιμελητήριο διενεργήθηκαν 701 τεστ με 14 θετικά, στο Αίγιο 577 με 14 θετικά και στο Κέντρο Υγείας Βόρειου Τομέα 31 τεστ με 3 θετικά.
Να σημειωθεί ότι στο Αίγιο, με πρωτοβουλία της ΔΗΚΕΠΑ και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (δύο κλιμάκια), έγιναν προχθές δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests), στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».
Πραγματοποιήθηκαν 636 rapid tests και βρέθηκαν 14 θετικά. Οσοι βρέθηκαν θετικοί, παραπέμφθηκαν για μοριακό τεστ, για να επιβεβαιωθεί η νόσησή τους ή όχι από κορονοϊό.
Στους προηγούμενους δειγματοληπτικούς έλεγχους που διενεργήθηκαν στον ίδιο χώρο πριν από περίπου 10 μέρες, σε 515 rapid tests είχαν βρεθεί 23 θετικά, που αφορούσαν σε 10 άνδρες και 13 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 26 έτη.

 

Σωτήρης Παπανδρέου