Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Πώς θα λειτουργήσουν χωρίς ανεμβολίαστους – Μόνο το 80% των νοσηλευτών εμβολιάστηκε

Οι εργαζόμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η αναπλήρωσή τους.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Υγείας, ο νόμος θα εφαρμοστεί και δεν θα υπάρξει καμία παράταση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας.

Μάλιστα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικούς, θα αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής

Τα ποσοστά για το ιατρικό προσωπικό είναι υψηλά, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές.

Στους γιατρούς ειδικότερα, το ποσοστό όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, αγγίζει το 90% στο δημόσιο τομέα και το 93% στον ιδιωτικό. Για τους νοσηλευτές, τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν στο 78% και στο 82% αντίστοιχα. Για το λοιπό προσωπικό, τα ποσοστά είναι παρόμοια, στο 75% και 84%.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος υγείας από εδώ και πέρα, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατραπούν ξανά τα νοσοκομεία κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από Covid.

“Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν και άδικο και ανήθικο απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και νοσούν και από άλλες ασθένειες και βέβαια έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη” υπογράμμισε.

Προβλέπεται λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση μεταφορά προσωπικού όπου δημιουργηθούν κενά, μεταξύ δομών υγείας. Επειδή όμως, εξαιτίας και της ανόδου των ημερήσιων κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, είναι στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν δομές του ιδιωτικού τομέα ή και ιδιώτες γιατροί επί πληρωμή και τέλος να γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας.

Η πίεση πάντως έχει αρχίσει να φαίνεται και μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, ετοιμάζονται να αναπτύξουν επιπλέον κρεβάτια. Χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 326. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας 293 (ημερήσια μεταβολή +9.74%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 272 ασθενείς.

Ετοιμάζει απεργία η ΠΟΕΔΗΝ

Για την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 10 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκεντρώσει στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και στις πύλες των νοσοκομείων, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα.

“Σε λίγες ημέρες (1η Σεπτεμβρίου) 30.000 υγειονομικοί εμβολιασμένοι και μη, θα βρίσκονται στις πύλες των νοσοκομείων. Θα περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Τίθενται σε αναστολή καθηκόντων και πηγαίνουν σπίτι τους και διαλύεται η Δημόσια Υγεία ή αναστέλλεται το μέτρο και πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς κλυδωνισμούς για τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια και συνεχίζεται η προσπάθεια της πολιτείας με πειθώ να εμβολιαστούν και οι εναπομείναντες που είναι μικρό ποσοστό”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: TheTOC.gr