Προσφυγικά: Η μικρή «Κολομβία» της Πάτρας!

Στοιχεία που σοκάρουν φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πελοπόννησος», από μαρτυρίες κατοίκων των Προσφυγικών: Καταγγέλλουν διακίνηση ναρκωτικών σε 24ωρη βάση, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας και την περιοχή τους,
κάνοντας λόγο για μια μικρή «Κολομβία».
«Ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή, κρατάνε τα στέκια και με ένα τηλεφώνημα πουλάνε τα ναρκωτικά! Η διακίνηση των ναρκωτικών, γίνεται με απόλυτη άνεση και απροκάλυπτα όλη την ημέρα και τη νύχτα! Χωρίς προφυλάξεις. Δεν τους ελέγχει κανείς! Δεν φοβούνται κανέναν… Ποιος θα τολμήσει να τους μιλήσει;»

Ακόμα και στα παγκάκια που βρίσκονται στην παιδική χαρά της πλατείας, πουλάνε ανενόχλητοι την «πραμάτεια» τους, χωρίς κανέναν ενδοιασμό….Γι αυτό άλλωστε έχει ερημώσει ο χώρος και οι γονείς δεν φέρνουν τα παιδιά τους.
Στην -μάλλον αφελή-ερώτησή μας «μα καλά, τι κάνει η Αστυνομία;», μας απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη: «Ποια Αστυνομία; Υπάρχει Αστυνομία; Εδώ τα ίδια τα παιδιά οι αστυνομικοίμάς λένε, ότι φοβούνται να πάνε στην πλατεία. Νιώθουν και αυτοί απροστάτευτοι… Πώς θα τα βάλουν μαζί τους;»

 

«ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ,ΒΑΡΑΝΕ ΕΝΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ!»
«Βγαίνουν από τα στενά και κάνουν ένεση στο λαιμό, μέρα – μεσημέρι! Είδα τις προάλλες έναν άνδρα ακουμπισμένο στο μηχανάκι του άνδρα μου που το είχε αφήσει στο στενό, να βάζει την βελόνα στο λαρύγγι του και να κάνει ένεση ηρωίνης! Το έκανε μπροστά μου! Ήταν 12 το μεσημέρι!»Οι περιγραφές των κυριών της συνοικίας μπροστά στην κάμερα της εφημερίδα «Πελοπόννησος» προκαλούν σοκ και δέος: «Οι έμποροι ναρκωτικών έρχονται και πρωί και απόγευμα! Ακούω που έρχονται πρωί και τους λένε, θα σας φέρουμε το απόγευμα «πράμα».
Όμως μην νομίζετε ότι όλοι οι χρήστες είναι σε εμφανή κατάσταση εξαθλίωσης: «Να βλέπεις να έρχονται για τη δόση τους και κυριλάτοι! Νέα παιδιά να τα πιείς στο ποτήρι! Έρχονται, παίρνουν τη δόση τους και φεύγουν…»

 

ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ

Οι κάτοικοι, περιγράφουν στην «Π» τους εμπόρους και διακινητές των ναρκωτικών, ως Ρομά με καταγωγή από την Αλβανία, που πολλοί εξ αυτών στο παρελθόν διέμεναν στον καταυλισμό του Ρηγανόκαμπου: «Δεν παίζουν αυτοί….» μας λέει κάτοικος και περιγράφει σκηνές τρόμου που έχουν διαδραματιστεί μπροστά του, με πρωταγωνιστές αυτά τα άτομα.
Αρνείται όμως, παρά την επιμονή μας, να μας εξιστορήσει λεπτομέρειες: «Φοβάμαι για την οικογένειά μου…» μάς λέει κομπιάζοντας και απομακρύνεται…

 

ΕΡΗΜΩΣΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ!

Οι κάτοικοι, έντρομοι εδώ και καιρό, εγκαταλείπουν άρον-άρον τις πατρογονικές περιουσίες τους και φεύγουν από την περιοχή. Πουλάνε «κοψοχρονιά» τα σπίτια τους και ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους… Και όσοι δεν καταφέρνουν να τα πουλήσουν, τα αμπαρώνουν και φεύγουν. Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι πινακίδες με «πωλείται», περιμετρικά της πλατείας Προσφυγικών και στους όμορους δρόμους.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κάποιοι από τους διακινητές, έχουν καταλάβει ή αγοράσει πολλά σπίτια στην πλατεία και στους γύρω δρόμους. Τα Προσφυγικά ερημώνουν! Οι επιχειρήσεις κλείνουν… Όλα τα περίπτερα κατέβασαν ρολά. Η περιοχή έχει μεταβληθεί σε γκέτο: «Εδώ του χρόνου, πρόσφυγας δεν θα υπάρχει!» μάς λένε οι κάτοικοι!
Ο κόσμος δεν τολμάει να διασχίσει την πλατεία βραδινές ώρες, αφού εκτός από τους εμπόρους των ναρκωτικών, βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής παραβατικά στοιχεία: «Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και φοβάμαι όχι να το πάω στην πλατεία, αλλά να το βγάλω να παίξει στην αυλή!» μας λέει μια άλλη κυρία.
Όπως είναι αυτονόητο, ακόμα και όσοι παραμένουν στην περιοχή, είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, έχουν υποστεί τεράστια απομείωση της αξίας της περιουσίας τους.

ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π» ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ:

«Η Αστυνομία, ξέρει τι γίνεται!»

Και το δεύτερο ντοκουμέντο που παρουσιάζει σήμερα η «Π», είναι σοκαριστικό: Ο χρόνιος χρήστης και ένοικος της γιάφκας ηρωίνης της Αγίας Αικατερίνης, την οποία αποκάλυψε χθες η «Π», μιλάει μέσα από το κολαστήριο των ναρκωτικών και υποστηρίζει:
«Η Αστυνομία; Φυσικά και ξέρει τι γίνεται! Απλά έρχεται και σταματάει εμάς τους τοξικομανείς. Αν έχουμε ταυτότητα,μας κάνουν εξακρίβωση στοιχείων, αν δεν έχουμε ταυτότητα,μαςπάνε στο Τμήμα για εξακρίβωση. Για ένα τέταρτο, όσο χρειάζεται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία μας και μετά μας αφήνουνε.Είναι ντροπή για την πόλη που μας αφήνει αβοήθητους, όπως και το ότι η Αστυνομία ξέρει ακριβώς τι γίνεται και τραβάει εμάς και όχι αυτούς που πρέπει.»
-Που γίνεται η προμήθεια των ναρκωτικών;
«Αυτό δεν θα στο πω. Τα ξέρεις κι εσύ! Τώρα να μην κοροϊδευόμαστε, τα ξέρεις κι εσύ. Όπως τα ξέρουν και οι αστυνομικοί!»
-Τα ξέρουν και οι Αστυνομικοί;
«Φυσικά!»
-Και γιατί αφήνουν να συνεχίζεται η εμπορία ναρκωτικών;
«Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω…»
Μια άλλη κυρία, η οποία διαμένει δίπλα στην πλατεία Ελευθερίαςμάς λέει με νόημα στην κάμερα:
«Πώς δεν τα ξέρει η Αστυνομία; Τι να κάνει; Έμποροι ναρκωτικών είναι, λεφτά έχουν, από την μία πόρτα μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν…»

 

15-20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ

Κάθε δόση στην πλ. Ελευθερίας πουλιέται από 15-20 ευρώ. Όμως ποτέ δεν είναι αρκετή. Κατά μέσο όρο ένας τοξικομανής χρειάζεται 50 ευρώ την ημέρα: «Εγώ τώρα που είμαι σε καταστολή, μπορώ να βολευτώ και με μία δόση. Όμως ακόμα και 500 ευρώ να έχω στα χέρια μου, θα τα αγοράσω όλα ηρωίνη!»
Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, η διακίνηση του μαύρου χρήματος που γίνεται είναι τεράστια! Καθημερινά διακινούνται χιλιάδες ευρώ, κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας. Ή μήπως τελικά με την ανοχή της; Γιατί ποιος μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στα Προσφυγικά, δεν τα γνωρίζει επακριβώς η Ασφάλεια; Όπως ακριβώς ισχυρίζονται οι χρήστες, αλλά και οι κάτοικοι.
Αν έτσι συμβαίνει, ποιος είναι άραγε ο λόγος που διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Κάποιοι κάτοικοι μάς λένε, ότι με τον τρόπο αυτό η Αστυνομία μπορεί να ελέγχει τους τοξικομανείς και την διακίνηση. Έχουν δίκιο;

 

ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ …ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ!

Πολλά παιδιά δεν έχουν χρήματα για τη δόση τους. Αλλά οι έμποροι της πλατείας Ελευθερίας δέχονται εκτός από χρήμα και αντικείμενα: «Ανταλλάσσουν ό,τι μπορείς να φανταστείς, για μία δόση», μάς λέει ο «Τάκης». «Πράγματα που αρπάζουν από τα σπίτια τους, χωρίς φυσικά να το ξέρουν οι οικείοι τους. Έχω δει παιδιά να τους δίνουν ποδήλατο, υπολογιστές, κινητά, ακόμα και …ακορντεόν, για να εξασφαλίσουν τη δόση τους!»
Εξυπακούεται βέβαια, ότι όλα αυτά τα αντικείμενα είναι κλεμμένα…

 

«Το 100 ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΩΡΑ»

«Ξέρετε πόσες φορές έχουν λιποθυμήσει χρήστες ή έχουν πέσει σε κώμα;» μας λέει ένας άλλος κάτοικος και συμπληρώνει: «Καλούμε καμιά φορά την Αστυνομία, περνάει το 100, κάνει βόλτα, δεν σταματάει και ξαναπερνάει μετά από μία ώρα. Αν θυμάμαι καλά, ένα – δύο παιδιά από τους Αστυνομικούς σταματάνε και κοιτάνε μέσα στο ερειπωμένο σπίτι –γιάφκα για να δουν αν έχει γίνει κάτι.
Αν έρθετε απόγευμα στην Αγία Αικατερίνη, υπάρχουν το λιγότερο καμιά 20ρια παιδάκια που παίζουν στην πλατεία. Εμείς μαζεύουμε από κάτω τις σύριγγες… Αυτή είναι η κατάσταση που ζούμε…»