Κάλυψε και τις απώλειες του Ιουλίου το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικά κέρδη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσέγγισε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, αφού πρώτα διαπέρασε εκ νέου τις 900 μονάδες, μετά από οκτώ συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 907,56 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 899,24 μονάδων (+0,20%) και 911,17 μονάδων (+1,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Κάλυψε και τις απώλειες του Ιουλίου το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,19%, στις 2.171,16 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.487,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,57% στις 548,22 μονάδες.

Και τώρα… τι;

Μπορεί αρκετοί εγχώριοι αναλυτές να επαναλαμβάνουν το πόσο σημαντικές είναι οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, αλλά αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η αγορά είναι τα καύσιμα για να απορροφήσει τις εύλογες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών και να εξασφαλίσει την παραμονή του πάνω από αυτά τα επίπεδα. Πόσο μάλλον δε όταν της ανάκτησης των επιπέδων πολλές φορές το τελευταίο τετράμηνο έχει προηγηθεί ένα ανοδικό σερί που έχει εξαντλήσει αρκετά τις δυνάμεις αυτές.

Επίσης, εκτός του προβλήματος της διακράτησης των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανήμπορος στην παρούσα να τις διαπεράσει με αποφασιστικότητα, ώστε να θέσει τις βάσεις για το επόμενο δύσκολο επίπεδο, αυτό των 950 μονάδων. Έτσι, σε κάθε εξωτερική αναταραχή, οι 900 μονάδες χάνονται, με τον Γενικό Δείκτη να αναλώνει σημαντικό μέρος των δυνάμεών του για την ανακατάληψή τους.

Επομένως, το ερώτημα είναι τί θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αγορά με νέα κεφάλαια. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, κάτι τέτοιο θα ερχόταν με μια αλλαγή του outlook της οικονομίας, επιβεβαιωμένη από ξένους αναλυτές, λόγω κυρίως της καλύτερης του αναμενομένου επίδοσης του τουρισμού, αλλά και μια επιτάχυνση των έργων που συνδέονται με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το παραπάνω μείγμα, μαζί με μια καλύτερη εικόνα από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό μομέντουμ για την αγορά.

Εν αναμονή του Jackson Hole

Πάντως, στα θετικά σήμερα ήταν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έχει βελτιωθεί. Άλλωστε, αυτό και θεμιτό και ευκταίο είναι για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, σε μια περίοδο μάλιστα που αρκετά χαρτοφυλάκια είναι ακόμη σε διακοπές, ενώ τα ξένα αναμένουν το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στις 26-28 Αυγούστου.

Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Δημ. Τρίγγας της Beta Securities, οι επενδυτές των παγκόσμιων αγορών αναμένουν με ανυπομονησία εάν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την ομιλία του στο συμπόσιο θα τη χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να δείξει ότι η αμερικανική οικονομία έχει κάνει “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην απασχόληση και στον πληθωρισμό, προσδιορίζοντας περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των μαζικών αγορών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά το Χρηματιστήριο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, όπως πολλάκις έχει τονιστεί από τη στήλη, αν αναλογιστεί κανείς τα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές. Η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με κέρδη 5,42%, με τη Βιοχάλκο να ολοκληρώνει με άνοδο 4,94%. Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Πειραιώς, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΕΛΧΑ, Eurobank, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Aegean.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική και ΟΤΕ, με την ΕΧΑΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 0,53%, με την Coca Cola να συγκρατεί την άνοδο του γενικού δείκτη με το δικό της -1,03%.