Ισραήλ: Κατεβάζει στα 30 έτη το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση αναμνηστικής τρίτης δόσης εμβολίου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατεβάζει κι άλλο το ηλικιακό όριο για την χορήγησης αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που πλέον θα μπορούν να την κάνουν και άτομα άνω των 30 ετών, διευρύνοντας την εκστρατεία προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση να μειωθεί η ηλικία επιλεξιμότητας για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τα 40 στα 30 έτη, ελήφθη κατόπιν σύσταση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, επιδημιολογίας και εμβολιασμού της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου χορηγούνται σε άτομα που έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες.

Αποδίδει η στρατηγική της τρίτης δόσης

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και επιστήμονες του Ισραήλ, λιγότερο από έναν μήνα από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού με αναμνηστική τρίτη δόση, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ξεκίνησε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech σε άτομα άνω των 60 ετών στις 30 Ιουλίου, με το ηλικιακό όριο να διευρύνεται σταδιακά, με την χώρα να ανακοινώνει σήμερα ότι επιλέξιμα είναι πλέον και άτομα άνω των 30 ετών, τα οποία έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 5 μήνες πριν. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι το ηλικιακό όριο μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Τις τελευταίες 10 ημέρες δε, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξέλιξη της πανδημίας σε άτομα της πρώτης ηλικιακής κατηγορίας, ήτοι στους άνω των 60 ετών, παρουσιάζει βελτίωση, με ήδη περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ισραηλινούς να έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Το ποσοστό μετάδοσης της νόσου μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω -γνωστό και ως ποσοστό αναπαραγωγής- άρχισε να μειώνεται σταθερά γύρω στις 13 Αυγούστου και έχει πέσει κάτω από το 1, υποδεικνύοντας ότι κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε λιγότερα από ένα άλλα άτομα. Ρυθμός αναπαραγωγής μικρότερος από 1 σημαίνει ότι η έξαρση υποχωρεί.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις έχουν αποτέλεσμα στη μείωση των λοιμώξεων, αλλά επισημαίνουν ότι πιθανόν να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες.