“Βλέπει” και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αρχίζει η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επαναπροσεγγίζει τα επίπεδα των 900 μονάδων, καθώς έχει στο πλευρό του αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, οι οποίες ανακάμπτουν από την πτώση του προηγούμενου πενθημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,36% στις 895,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 10,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.139,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,89% στις 540,79 μονάδες.

"Βλέπει" και τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Καταλύτης ο τουρισμός

Αν και η αγορά στερείται μιας ισχυρής ροής εγχώριων νέων, η επίδραση των διεθνών εξελίξεων παραμένει ισχυρότερη. Άλλωστε, αυτήν την εβδομάδα, την Τετάρτη, τα βλέμματα θα είναι στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Federal Reserve στο πλαίσιο του Jackson Hole. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στο χρονοδιάγραμμα της αλλαγής της πολιτικής της Fed ως προς το ύψος των αγορών στις αγορές ομολόγων καθώς και οποιαδήποτε άλλη αναφορά υπάρξει για τα επιτόκια ή την αιρεσιμότητα της υφιστάμενης στάσης.

Την ίδια ώρα, οι καλύτερες επιδόσεις που εμφανίζει ο τουρισμός έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εγχώριους αναλυτές, που βλέπουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο να ανακάμψει ο γενικός δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες και να παραμείνει μέχρι νεοτέρας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα για τον μήνα Ιούλιο, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η επιβατική κίνηση παρουσίασε έκρηξη κατά 170% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί η Beta Securities, σε επιμέρους τίτλους εξακολουθούν να παρατηρούνται επιλεκτικές κινήσεις που συντηρούν το ενδιαφέρον σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του ταμπλό το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποίησεων, ένδειξη μιας υποτονικής μεν, εγρήγορσης δε που επικρατεί στην εγχώρια αγορά. Τα έως τώρα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιριών προσέφεραν στήριξη στις αποτιμήσεις χωρίς όμως να υπάρχει η έκπληξη ή ο καταλύτης που θα μετέβαλε ριζικά την οπτική για τα εταιρικά κέρδη ως το τέλος του έτους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ η άνοδος σε Εθνική, Alpha bank και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΛΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα, με την Aegean να είναι η μοναδική στον FTSE 25 που κινείται αρνητικά, στο -0,75%.