Γερμανικές εκλογές: «Ασθμαίνει» ο Λάσετ παρά τη στήριξη της Μέρκελ

Τελικά αυτή η μέρα επιφύλασσε στον Άρμιν Λάσετ την ατμόσφαιρα και τις εικόνες που τόσο επιθυμούσε. “Θα αγωνιστούμε, θα αγωνιστώ όπως μπορώ, για να μην πέσει αυτή η χώρα σε χέρια ιδεολόγων, για να έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας για μια νέα σύγχρονη Γερμανία” είναι το μήνυμά του στην έναρξη της καυτής φάσης του προεκλογικού αγώνα στο Βερολίνο. Τόπος το Tempodrom, ένας χώρος εκδηλώσεων από τη δυτική πλευρά του πάλαι ποτέ Τείχους του Βερολίνου. Γύρω στα 100 άτομα, τα περισσότερα νεαρά παιδιά που βοηθούν στην προεκλογική εκστρατεία, χειροκροτούν. Λόγω των μέτρων δεν επιτρέπεται να μπουν στην αίθουσα περισσότερα. Χειροκροτούν όρθια, επί δύο λεπτά, με ενθουσιασμό. Σε κάποια στιγμή ακούγεται και το όνομα του υποψηφίου για την καγκελαρία των Χριστιανικών Κομμάτων, Άρμιν, Άρμιν…

Στη γωνία και πάλι ο Ζέντερ

Και ο Λάσετ τους γνέφει και ευχαριστεί. Στη σκηνή έρχονται η Άγκελα Μέρκελ και ο Μάρκους Ζέντερ. Αλλά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας βρίσκεται σε απόσταση από τον Λάσετ, σε κάθε περίπτωση πολύ μακρύτερα από ότι η καγκελάριος. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή; Χειροκροτεί μάλλον αδιάφορα και φορά μάσκα σε αντίθεση με την Μέρκελ που συνήθως είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Όποιος θέλει, μπορεί να το ερμηνεύσει και ως σημάδι αποστασιοποίησης του Ζέντερ από τον άτυχο μέχρι τώρα δημοσκοπικά Λάσετ σε περίπτωση που μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου το CDU/CSU θα πρέπει να αποχωρήσει από την καγκελαρία. Το ότι ο Ζέντερ θεωρεί ακόμη και τώρα τον εαυτό του καλύτερο υποψήφιο για την καγκελαρία, είναι γνωστό. Για τις φιλοδοξίες του έχουν γραφεί πολλά. Λίγη ώρα μετά την προκλογική εκδήλωση άλλη μια δημοσκόπηση φαίνεται να τον επιβεβαιώνει. Για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Insa καταγράφει μια ακόμη αύξηση της δύναμης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που τώρα βρίσκεται στο 22%, όσο ακριβώς και τα Χριστιανικά Κόμματα.

Βέβαια, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα momentum, αλλά εδώ και καιρό η τάση είναι ίδια και σαφής. Η καμπύλη για τα Χριστιανικά Κόμματα κινείται συνεχώς προς τα κάτω για να μην αναφερθούμε στα απογοητευτικά για τον Λάσετ προγνωστικά στο ερώτημα για την καταλληλότητα των δύο υποψηφίων. Ο Όλαφ Σολτς έχει περάσει μπρστά, στην κοινοβουλευτική ομάδα του Λάσετ έχουν ξεκινήσει σχόλια, ενώ ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θεωρούν πλέον αδύνατο να υπερβεί τελικά το 30%.Η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση από το 1949, στην οποία ο καγκελάριος δεν βάζει και πάλι υποψηφιότητα. “Αυτό σημαίνει ότι η τράπουλα μοιράζεται και πάλι”. Και επεσήμανε ότι στα 72 χρόνια ύπαρξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας πάνω από τα 50 οι καγκελάριοι προήλθαν από τα δύο αδελφά χριστιανικά κόμματα. “Είναι η αφορμή και το κίνητρο να ζητάμε μαζί να συνεχιστεί αυτό και την επόμενη νομοθετική περίοδο”.

Κοκοφωνίξ από το SPD

Ναι μεν ο Λάσετ θεωρείται σαν κάποιος που ξέρει να ξανασηκώνεται, σαν κάποιος που υποτιμάται, που μετά από συγκρούσεις δεν πέφτει αμέσως κάτω. Αλλά σε πολλούς λείπουν από τα λεγόμενά του το αγωνιστικό πνεύμα, η πόλωση. Ακόμη και στο Tempodrom το περασμένο Σάββατο η ομιλία του δεν ξεσήκωσε τους παρόντες, δεν τους απογείωσε. Παραδέχθηκε ότι ο προεκλογικός αγώνας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, πρώτα ο κορωνοϊός και μετά οι πλημμύρες, “ήρθαν τα πάνω κάτω”. Να θυμήθηκε άραγε το γέλιο του, όταν πρωτοεπισκέφθηκε τους πλημμυροπαθείς που του κόστισε σε δημοτικότητα; Αλλά πάνω στην σκηνή ο Λάσετ προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση, να περάσει στην αντεπίθεση. Επιτίθεται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στους Πράσινους, προειδοποιεί για τους κινδύνους από έναν συνασπισμό ανάμεσα στο SPD, την Αριστερά και τους Πράσινους και δίνει βαρύτητα στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, και λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Κατηγόρησε την Ανναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων για το ότι απείχε από τη Βουλή σε ψηφοφορία για το Αφγανιστάν και ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς να διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση του από την Αριστερά (Die Linke).Αλλά κυρίως επιτέθηκε στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Συνέκρινε τον αντιπρόεδρο Κέβιν Κίνερτ με τον Κακοφωνίξ. “Είναι κάποιος που στις ιστορίες του Αστερίξ τραγουδά φριχτά, τον δένουν πάντα σε δένδρο με ένα πανί στο στόμα για να μην το ανοίγει”. Κάτι τέτοια φαίνεται ότι αγγίζουν τους οπαδούς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στη δική του ομιλία ο Μάρκους Ζέντερ από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα, δεν μπόρεσε να αποφύγει υπονοούμενα από τον καιρό που διεκδικούσε να ηγηθεί αυτός της κούρσας για την καγκελαρία. “Δεν έχω κέφι να πάω στην αντιπολίτευση, τώρα είναι η ώρα να δείξουμε αυτοπεποίθηση και πάθος, να φανούμε θελκτικοί και δυνατοί, να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Και τι μπορούμε ακόμη” ήταν η φλογερή έκκλησή του προς το κοινό. Αλλά στο τέλος επανέρχεται στην τάξη και υπόσχεται στον “αγαπητό Άρμιν” καλή συνεργασία και στήριξη. Πιο σημαντική όμως για τον Λάσετ ήταν η παρουσία της Μέρκελ, που μέχρι προχθές δεν συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία. Τώρα όμως είναι σαν να του έδωσε την ευχή της αποκαλώντας τον “μελλοντικό καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας”. Και όποιος ξέρει καλά την Μέρκελ, αντιλαμβάνεται ότι περισσότερη στήριξη από την πλευρά της δεν θα μπορούσε να πάρει.

Πηγή: Μπγερν Μπλανκ, Ούλριχ Στάινκολ/dpa / Eπιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου