Σταθεροποίηση μετά την πτώση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Από αρκετές εναλλαγές προσήμου πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών για να καταφέρει να κλείσει τελικά με μικρά κέρδη, έχοντας σημαντικά στηρίγματα στον κατασκευαστικό και στον ενεργειακό κλάδο τα οποία βοήθησαν στην απορρόφηση των ενδοσυνεδριακών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στις δεικτοβαρείς Coca Cola και τράπεζες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 883,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 878,95 μονάδων (-0,34%) και 886,47 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια.

Σταθεροποίηση μετά την πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,04%, στις 2.110,21 μονάδες, ενώ στο +1,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.472,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 530,75 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,66%. Οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη έφτασαν το 3,88%.

Αν και εγχωρίως η σημερινή εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του FTSE, ειδικά των All-World, δεν τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, εντός του ραντάρ της επενδυτικής κοινότητας, δεν αποκλείεται το ΧΑ να προσέλκυσε κάποιες κινήσεις, και εκροές και εισροές, από “καραμπόλες” αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως έδειξε η συμπεριφορά επιλεγμένων τίτλων. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν σήμερα τα μεσάνυκτα, θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη οι αγοραστές έδειξαν ότι είναι ακόμη επιφυλακτικοί, παρά το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι διόρθωσαν σημαντικά χτες ανοίγοντας νέα σημεία εισόδου. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν οι αγοραστές θα τολμήσουν να πάρουν πρωτοβουλίες όσο η αγορά μένει πλησίον του κατώτατου μεν, αλλά στο εύρος της διακύμανσης του Αυγούστου. Με άλλα λόγια, ακόμη και με τη χθεσινή ισχυρή πτώση, ο γενικός δείκτης δεν διαπέρασε χαμηλότερα το εύρος της κίνησής του μέσα στον μήνα, το οποίο εκτείνεται από τις 880 έως τις 900 μονάδες.

Ανησυχία για τον Σεπτέμβριο

Σήμερα, επί της ουσίας όμως το ΧΑ ολοκληρώνει τις δύο εβδομάδες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου που παραδοσιακά εμφανίζει και το μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και συναλλακτική δραστηριότητα. Από την ερχόμενη εβδομάδα σταδιακά πολλά χαρτοφυλάκια θα επιστρέψουν στη Λ. Αθηνών, με την τάση να αναμένεται ελαφρώς πιο ξεκάθαρη από αυτή που είδαμε αυτές τις ημέρες.

Η αγορά αναμένεται να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η εστίαση θα αρχίσει να επικεντρώνεται στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και στις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τη διαχείριση των προκλήσεων στο μέτωπο της πανδημίας από την κυβέρνηση, καθώς μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού στην κοινότητα, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση στο σύστημα της Υγείας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 2,45%,με τον Μυτιληναίο να ακολουθεί με +1,97%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΤΕ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ υποχώρησε κατά 1,62% με την Coca Cola να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά αφού υποχώρησε κατά 1,54%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Titan, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Eurobank.